PÅ KRIGSSTIEN: Tidligere MEND-leder Government Tompolo Ekpemupolo mobiliserer nå andre militante i Nigerdeltaet til krig hvis ikke nigerias president Jonathan Goodluck får gjenvalg 14. februar. Tompolo er krigsherren som har fått kjøpe sju norske marinefartøy i den såkalte Nigeriabåt-saken. Foto: AFP / PIUS UTOMI EKPEI / NTB Scanpix
PÅ KRIGSSTIEN: Tidligere MEND-leder Government Tompolo Ekpemupolo mobiliserer nå andre militante i Nigerdeltaet til krig hvis ikke nigerias president Jonathan Goodluck får gjenvalg 14. februar. Tompolo er krigsherren som har fått kjøpe sju norske marinefartøy i den såkalte Nigeriabåt-saken. Foto: AFP / PIUS UTOMI EKPEI / NTB ScanpixVis mer

Krigsherre med norske kampskip truer med borgerkrig i Nigeria

Går til krig hvis presidenten taper valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo har samlet flere gamle militante opprørsledere og truer med full krig mot alle som hindrer gjenvalg av landets sittende president, Goodluck Jonathan.

Krigsherren er den samme som har fått kjøpe seks tidligere norske missiltorpedobåter, og som like før jul mottok det store støttefartøyet KNM «Horten» som nå inngår i den privatdrevne paramilitære kystvaktflåten NIMASA.

Beryktet samling Fredag samlet Tompolo flere av landets mest beryktede eksmilitante kommandanter fra tida før de fikk amnesti - da han selv var leder for opprørsbevegelsen MEND. Møtet ble avholdt i delstatshovedstaden Yenagoa i Bayelsa State i Nigerdeltaet, melder nigerianske medier.

Til stede var blant andre de tidligere opprørsgeneralene Victor Ben Ebikabowei, kjent som «Boy Loaf», Eris Paul, kjent som «General Ogunboss», Mujahid Asari Dokubo, og Reuben Wilson, kjent som «General Pastor Reuben».

På møtet var også president Goodluck Jonathans spesialrådgiver for Nigerdeltaet og leder for «Presidentens amnestiprogram», Kingsley Kuku. Det samme var delstatsguvernøren Henry Seriake Dickson og hans vara, kontreadmiral John Jonah.

Alle på møtet tilhører folkegruppen Ijaw, som også president Goodluck Jonathan tilhører.

Truer med full krig Etter møtet ble det innkalt til pressekonferanse der meldingen var klar: Det blir full krig om ikke president Goodluck Jonathan blir gjenvalgt under presidentvalget 14. februar.

- Alle ungdommer i Nigerdeltaet bør forberede seg på krig. Vi vil slåss med alle og alt vi har. Ijaw-folket kan ikke fortsette å lide mens aldre folk har det bra, sa Dokubo, som fram til 2007 ledet den mektige opprørsgeriljaen NDPVF.

VÆPNET: Bildet viser den tidligere norske missiltorpedobåten KNM Terne. Her utstyrt med nye kanoner og på tokt langs Bonny River i Nigerdeltaet. Dagbladets avsløringer om Nigeriabåtene har også ført til stor uro i Nigeria. Foto: Privat.
VÆPNET: Bildet viser den tidligere norske missiltorpedobåten KNM Terne. Her utstyrt med nye kanoner og på tokt langs Bonny River i Nigerdeltaet. Dagbladets avsløringer om Nigeriabåtene har også ført til stor uro i Nigeria. Foto: Privat. Vis mer

- For hver Goliat skapte gud en David. For hver farao finnes en Moses. Vi går til krig. Dere bør forskanse dere, skal han ha sagt.

Tidligere MEND-kommandant Boy Loaf erklærte at han vil svare på krigens kall.

- Enten de liker det eller ikke, vil president Goodluck Jonathan vinne. Nå som olja er under 50 dollar fatet, vil opposisjonen bruke Boko Haram til å ta makta. Hvis de tar makta, vil vi kreve dem for alle år de har tjent på vår olje. Ingen kan kue Nigerdeltaet Det er slutt på de dager hvor dere kunne kue folket med våpen, sa han i en klar advarsel til opposisjonen i Nord-Nigeria, der presidentutfordreren fra The All Progress Congress (APC), Muhammadu Buhari, har sin maktbase.

Tompolo selv maner alle ungdommer og politiske ledere i Nigerdeltaet til å legge stridigheter til side og forene seg i kampen.

- La oss alle gå sammen. Innen sju dager skal vi se hva som skjer, sa han.

Kontroll på olja Nigerdeltaet inneholder betydelige forekomster av petroleum, og har således avgjørende betydning for økonomi og energi i Afrikas mest folkerike land.

Krigsherrene Tompolo, Boy Loaf, Dokubo og Pastor Reuben gjorde seg mektige og svært velstående ved å terrorisere offshorevirksomheten i området med sabotasje, kidnappinger, oljetyveri og piratvirksomhet. Som MEND-leder var Tompolo spesielt beryktet for sin såkalte sverm-taktikk med bruk av hurtiggående og tungt bevæpnede patruljebåter mot sivile skip og oljerigger.

MANER TIL KRIG: Bilde er av den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Fredag holdt han toppmøte med andre eksmilitante for å forberede krig hvis president Jonathan taper valget.  Foto: Privat
MANER TIL KRIG: Bilde er av den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Fredag holdt han toppmøte med andre eksmilitante for å forberede krig hvis president Jonathan taper valget. Foto: Privat Vis mer

Angrepene var så ødeleggende for offshorevirksomheten, og rammet oljegiganter som Shell og Chevron så hardt at myndighetene tilbød Tompolo og de andre krigsherrene amnesti og lukrative sikkerhetskontrakter i bytte mot at de la ned våpnene. Tompolo takket ja til dette i 2009, og er i dag blant Nigerias aller rikeste menn.

Frykter norske krigsskip Som Dagbladet har avslørt i sin serie om de såkalte «Nigeria-båtene», fikk Tompolos paramilitære selskap Global West Vessel Specialist kjøpe seks hurtiggående demilitariserte missiltorpedobåter fra Norge. Disse ble av Forsvaret modernisert og utstyrt med det siste innen sivilt radar- og kommunikasjonssystem før de ble solgt via det britiske stråselskapet CAS Global.

Båtene er nå påsatt nye kanoner og mitraljøser, og utgjør spydspissen i den paramilitære kystvaktflåten NIMASA, som Tompolos selskap drifter gjennom lukrative sikkerhetskontrakter med det nigerianske kystverket. Også kystverksjefen tilhører Tompolos folkegruppe.

Like før jul ankom også det tidligere norske støttefartøyet KNM «Horten» Lagos. Dette skipet ble i sin tid bygget nettopp får å gi missiltorpedobåtene bedre rekkevidde og slagkraft.

At Tompolo har fått tak i sju moderniserte marinefartøy har skapt sterke reaksjoner i Nigeria. Fredagens toppmøte mellom de tidligere militante lederne og den påfølgende krigserklæringen underbygger frykten for at de norske marinefartøyene kan bli brukt som maktmidler i den pågående valgkampen.

Ber presidenten gripe inn Valgkamporganisasjonen til opposisjonspartiet APC ber nå president Goodluck Jonathan og hans parti Peoples Democratic Party (PDP) få kontroll på sine militante allierte i Nigerdeltaet.

- Det uansvarlige ultimatumet fra disse eksmilitante er ikke bare en barbarisk trussel mot republikkens suverenitet, men går også mot ikkevoldspakten som også presidenten har undertegnet, sier mediesjef for presidentkampanjen, Garba Shehu i en pressemelding.

Han sier krigserklæringen skaper panikk og uro blant nigerianere som allerede opplever store sikkerhetsutfordringer som krever oppmerksomhet.

ER MED: Ekskommandant i MEND, Victor Ebikabowei alias Boy Loaf. Foto: AFP / EMMANUEL WOLE / NTB SCANPIX
ER MED: Ekskommandant i MEND, Victor Ebikabowei alias Boy Loaf. Foto: AFP / EMMANUEL WOLE / NTB SCANPIX Vis mer

- Jonathan må stå ved sin erklæring om at hans gjenvalg ikke er verd nigeriansk blod. Han må sørge for at krigshisserne i sitt eget hus faller til ro, sier Shehu.

Opposisjonen mener det er urovekkende at Goodluck Jonathan ikke umiddelbart har grepet inn, og ber samtidig at spesialrådgiveren Kingsley Kuku får sparken for å ha deltatt på møtet med krigsherrene.

Tause i UD Allerede i juli 2012 advarte Toll- og avgiftsdirektoratet både Forsvaret og eksportkontrollkontoret i Utenriksdepartementet mot salget av de norske missiltorpedobåtene. Advarselen kom over et år før Forsvaret lot det britiske sikkerhetsselskapet CAS Global seile av gårde med de seks tidligere missiltorpedobåtene KNM «Hauk», «Geir», «Jo», «Falk», «Tjeld» og «Stegg».

Britene hadde etterretningsinformasjon som knyttet CAS Global til korrupsjonsanklager og omstridt handel med tidligere krigsskip i Nigeria. Britiske tolltjenestemenn hadde mistanke om at handelen med Norge var forbundet med den beryktede nigerianske krigsherren Tompolo, og at de norske missiltorpedobåtene skulle inngå i hans paramilitære kystvaktflåte. Slik gikk det også.

Utenriksdepartementet ble i går formiddag bedt om å svare på spørsmål om den dramatiske situasjonen i Nigeria, og betydningen de norske marinefartøyene har fått i den pågående presidentvalgkampen. Disse er foreløpig ikke blitt besvart.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båtene

TRUER: Sunnimuslimske Mujahid Dokubo-Asari ledet den mektige opprørsgeriljaen NDPVF, og er nå klar til å gå til krig igjen. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde/NTB SCANPIX
TRUER: Sunnimuslimske Mujahid Dokubo-Asari ledet den mektige opprørsgeriljaen NDPVF, og er nå klar til å gå til krig igjen. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde/NTB SCANPIX Vis mer
FIKK AMNESTI: Krigsherrene på møtet har alle nydt godt av amnestiene de fikk av daværende, og nå avdøde, president Umaru Musa Yar'Adua (midten). Her tar daværende visepresident Goodluck Jonathan (t.v) MEND-kommandant Boy Loaf i hånden i 2009, etter flere år med blodig kamp, kidnappinger, sabotasje og piratvirksomhet. Foto: AFP PHOTO/ EMMANUEL WOLE / NTB SCANPIX
FIKK AMNESTI: Krigsherrene på møtet har alle nydt godt av amnestiene de fikk av daværende, og nå avdøde, president Umaru Musa Yar'Adua (midten). Her tar daværende visepresident Goodluck Jonathan (t.v) MEND-kommandant Boy Loaf i hånden i 2009, etter flere år med blodig kamp, kidnappinger, sabotasje og piratvirksomhet. Foto: AFP PHOTO/ EMMANUEL WOLE / NTB SCANPIX Vis mer