Krigsherren som kjøpte norske marinefartøy: Siktet for milliardtyveri

Skal ha stjålet tilsvarende én milliard kroner fra det nigerianske kystverket.

HANDLET AV FORSVARET: Via et stråselskap fikk den nigerianske tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo kjøpe seks missiltorpedobåter og støttefartøyet KNM Horten fra Forsvaret. Nå er han siktet for tyveri av over én milliard kroner. Flere av hans nære medarbeidere er siktet for korrupsjon av nesten hele dette beløpet. Foto: Privat
HANDLET AV FORSVARET: Via et stråselskap fikk den nigerianske tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo kjøpe seks missiltorpedobåter og støttefartøyet KNM Horten fra Forsvaret. Nå er han siktet for tyveri av over én milliard kroner. Flere av hans nære medarbeidere er siktet for korrupsjon av nesten hele dette beløpet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De nigerianske påtalemyndighetene tar nå et oppgjør med miljøet som kjøpte sju utrangerte marinefartøy av det norske Forsvaret.

To dager før jul, ble den tidligere krigsherren Government Ekpemupolo, bedre kjent som «Tompolo», siktet for tyveri av et beløp i dollar og lokal valuta som til sammen tilsvarer over én milliard norske kroner. I tillegg er Tompolos kompanjong, kystverksjefen Patrick Akpobolokemi og selskapet som formelt eier båtene Tompolo fikk kjøpe av Norge, Global Vest Vessel Specialist Ltd. er siktet i gigantsaken som nå ryster Nigeria.

Pengene skal stamme fra korrupsjon med offentlige middler, men Tompolo er ikke siktet for selve korrupsjonen, bare for å ha stjålet pengene som stammet fra korrupsjon.

Nektet avhør Tompolo har har vært fryktet av mange, men blant folkegruppen som lever ved Niger-elvens delta blir han også sett på som en lederfigur. På 2000-tallet tilranet han seg kontrollen i regionen som krigsherre og leder for opprørsbevegelsen MEND. Oljearbeidere ble kidnappet og borerigger ble kapret.

Så fikk han i 2009 en avtale med regjeringen i Nigeria som ga landet fred for hans herjinger. Tompolo fikk 109 millioner dollar for å leie ut ti båter til det nigerianske kystverket Nimasa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer