Krigsherrene slåss mot hverandre

Afghanistan er i oppløsning. Krigsherrene slåss og angriper hverandres familier, selv om de er på samme side som president Hamid Karzai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere mennesker skal være drept eller såret i nye kamper nord i Afghanistan, der to krigsherrer slåss om makten til tross for at de begge er tilknyttet regjeringen i Kabul.

Det er rivalene Abdul Rashid Dostum og Atta Mohammad som nekter å legge ned våpnene. Dostum er i dag viseforsvarsminister i Karzais regjering, som også Atta Mohammad er tilknyttet.

Maktkamper mellom gamle geriljaledere har kostet mange liv siden Taliban-regimet ble styrtet høsten 2001. Dette er en stor utfordring for president Hamid Karzai som i realiteten så vidt har kontroll over hovedstaden Kabul og som motarbeides av sine egne regjeringsmedlemmer.

Karzai kom lørdag hjem til Kabul etter en rundreise til Japan, Malaysia og India. Han var nylig i Washington, der han innstendig ba USAs president George W. Bush om ikke å glemme Afghanistan, selv om verden nå har blikket festet på Irak.

Tvinges på flukt

Siden Talibans fall har Dostum og Atta Mohammad slåss om makten i nord. Flere titall sivile er drept, og kampene har tvunget hundrevis av sivile til å flykte. FN sier at organisasjonen har innstilt sitt arbeid i flere områder i nord på grunn av kampene.

Ifølge en kommandant som tilhører Mohammads styrker, brøt kampene ut fredag da Dostums menn angrep en av stillingene til Atta Mohammad sør for hovedstaden i Faryab-provinsen.

- Kampene pågår ennå, sa Sayed Mohammad, en høytstående kommandant i Faryab, på telefon til nyhetsbyrået Reuters lørdag.

Ifølge Mohammad ble flere av deres folk enten drept eller såret og fire eller fem tatt til fange. En av Dostums medarbeidere, general Majid Roozi, sa at han ikke kjente til noen sammenstøt.

For to uker siden ble seks mennesker, de fleste medlemmer av Atta Mohammads familie, drept av Dostums soldater. Siden har begge sider bygger opp sine styrker både i dette og andre områder i nord, sier Attas medarbeider, som frykter at kamphandlingene vil spre seg.

For få dager siden ble flere mennesker drept i kamper mellom de samme partene i en annen nordlig provins, til tross for FNs forsøk på å få krigsherrene til å legge vekk våpnene.

Også Atta Mohammad er tilknyttet Hamid Karzais regjering, som leder for en militær avdeling og leder for Jamiat-e-Islami i den nordlige delen av Afghanistan. Jamiat-e-Islami er den største gruppen i Nord-Alliansen, som er den mektigste gruppen i Karzais regjering.

Herat

Også i Herat i vest er det krigshandlinger. Ifølge en etnisk pasjtunsk leder i Shindand-området er en person drept og ti såret, blant dem sju barn, i en rekke bombeangrep tidligere denne uka. Amanullah Khan sier at bombeangrepene ble iverksatt av den tadsjikiske provinsguvernøren Ismail Khan.

Amanullah Khan hevder guvernøren vil rense området for etniske pasjtunere, noe som blir tilbakevist av en talsmann for guvernøren, som hevder det var Taliban som sto bak bombeangrepene.

Amanullah Khan sier at sju barn ble skadd da en hjemmelaget bombe eksploderte utenfor huset til en av hans kommandanter i Zir Koh-distriktet torsdag.

Angrep på ISAF

Lørdag ble en afghansk tolk drept da en hjemmelaget bombe ble kastet mot et kjøretøy som tilhører den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF i Kabul. Angrepet skjedde på en patrulje sør for hovedstaden.

- Dette var et målrettet angrep på ett av våre kjøretøyer og vi etterforsker hendelsen, sier oberstløytnant Thomas Lobbering, talsmann for ISAF.

Politisjef Basir Salangi i Kabul mener at Taliban og tilhengere av krigsherren Gulbuddin Hekmatyar står bak.

Det har vært mange angrep mot ISAF-baser, men de har ikke ført til personskader på ISAF-soldatene. To afghanere ble imidlertid drept i et granatangrep på det tyske hovedkvarteret i Kabul i fjor.

Totalt har 14 ISAF-soldater mistet livet i ulykker under tjeneste i Kabul.

STØTTER KARZAI:</B> General Rashid Dostum ble brakt inn i apparatet til president Karzai for å unngå at Dostum skulle bli en motstander av regjeringa. Dostum og flere krigsherrer kriger mot hverandre.