Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigsherrens flukt stoppet

Charles Taylor arrestert på vei mot Kamerun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Liberias eks-president Charles Taylor var et drøyt døgn utenfor kontrollen til sine "verter" i eksillandet Nigeria. I formiddag ble krigsforbrytertiltalte Taylor arrestert ved Nigerias sørlige grense mot Kamerun, opplyser en talsmann for politiet i Nigeria til nyhetsbyrået AP.

Mandag kveld forsvant Taylor fra sitt eksil i Calabar i Nigeria. Taylor er første afrikanske statsleder som er tiltalt for krigsforbrytelser.

Han skulle møte for FNs spesialtribunale i Sierra Leone. Han er blant annet tiltalt for å ha støttet bruken av barnesoldater i Sierra Leone - en av de mest bestialske kapitler i nyere afrikansk historie.

Ifølge Reuters er det uklart om Taylor rømte av egen vilje eller om han ble kidnappet. Over 20 sikkerhetsvakter skulle ha oppsyn med Taylor, men alle er arrestert for tjenesteforsømmelse.

Nigerias innvilgelse av asyl til Taylor var en av forutsetningene i 2003 for at partene i den 14 år lange borgerkrigen i Liberia ville slutte fred.

Motvillig ja

Nigerianske myndigheter har vært motvillige til å utlevere Taylor til FN-tribunalet i Sierra Leone, men sa ja i helgen etter press fra blant andre FNs generalsekretær Kofi Annan og USAs president George W. Bush.

I tillegg til krigføringen i eget land og støtte til rebellene i nabolandet Sierra Leone, er USA-utdannede Charles Taylor tiltalt for medvirkning al-Qaidas angrep på de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998. Over 200 mennesker mistet livet.

Bush-press

Nigerias president Obasanjo skulle etter tidligere planer møte USAs president i Washington i dag. Etter at Taylor forsvant, har den nigerianske presidenten åpenbart fått beskjed om å ordne opp i Taylor-saken først. Presidentens fly forlot ikke flyplassen i dag før like etter at landets politiledelse hadde gått ut med nyheten om at Taylor var tatt.

KRIGSHERRENS EKSIL i Calabar i Nigeria siden 2003. Her er det sju sikkerhetsvakter som passer på inngangen. Ialt 22 vakter ble arrestert for tjenesteforsømmelse da Charles Taylor forsvant mandag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media