Krigsklar til helga

Verden trygler atommaktene om å bli enige, men India sier at Pakistan framtvinger krigen. - Om to-tre dager er styrkene våre utplassert og klare for enhver eventualitet, fastslår den indiske forsvarsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den krystallklare meldinga kom etter at forsvarsminister George Fernandes besøkte fronten i Kashmir. Han karakteriserer situasjonen ved grensa som svært alvorlig. Spenninga har økt kraftig etter at India anklaget Pakistan for å stå bak selvmordsangrepet mot det indiske parlamentet 13. desember hvor 14 mennesker døde.

- Våre styrker er krigsklare til helga, men først skal diplomatiske framstøt få en sjanse, sa Fernandes før dagens ministermøte.

Der avgjør de om de skal opptrappe konflikten ytterligere ved å vedta økonomiske sanksjoner mot nabolandet. Det er aktuelt å nekte pakistanske flyselskap å fly over indisk luftrom.

FN ber landene roe seg

USA og FN oppfordrer landene om å finne en fredelig løsning uten tap av flere menneskeliv. Over 60 000 mennesker skal være drept i løpet av den årelange kampen om Kashmir. To av de tre krigene mellom India og Pakistan siden 1947 har dreid seg om herredømmet over Kashmir. Seinest i 1999 sto landene på ra nden av full krig på grunn av det omstridte territoriet.

- Unngå handlinger og formuleringer som kan øke spenningen, skriver FNs generalsekretær Kofi Annan i brev til landenes ledere.

Han understreker at hele det internasjonale samfunnet ønsker et godt og stabilt forhold mellom de to atommaktene. Inderne peker sine raketter mot nabolandet, men vil ikke si om disse er utstyrt med atomvåpen. De skal ha en rekkevidde på 15 mil og atomkapasitet. Krigsfly er også plassert ved grensa.

Pakker og flykter

Pakistan har mobilisert hele sin militære kapasitet og det ble i dag meldt at anti-luftskyts er plassert ved havna og andre større installasjoner i Karachi. Etter to uker med stadige sammenstøt ved grensa, er det i dag forholdsvis rolig i Kashmir for andre døgnet på rad. Landsbyer i grenseområdet blir evakuert, og lokalbefolkningen pakker alt de får med seg på lastebiler og traktorer.

- Jeg vet ikke hva regjer inga tenker, men det er de fattige som taper på alt dette, sier bonde Bhajan Singh i Punjab-provinsen til nyhetsbyrået AP.

- Vi ønsker ikke krig, men den blir tvunget oss. Det må vi innse, sier Indias statsminister Atal Behari Vajpayee til den private TV-kanalen Star News.

Pågrepet en terrorleder

Onsdag kom også USA på banen i konflikten. Ved å føre opp to militante grupper med base i Pakistan på listen over terroristorganisasjoner, legger amerikanerne ytterligere press på pakistanske myndigheter.

- I dag tar jeg nok et viktig skritt i kampanjen som tar sikte på å utrydde terrorismens svøpe. Jeg har utpekt to grupper, Lashkar-e-Taiba og Jaish-e-Mohammed, som utenlandske terroristorganisasjoner i henhold til amerikansk lov, sa utenriksminister Colin Powell.

India krever at pakistanske myndigheter slår ned på de to gruppene som de mistenker for å stå bak angrepet på parlamentet. Pakistan har pågrepet en av lederne, m en nekter å utlevere ham til India siden de mener det ikke finnes nok bevis.

Frykter full krig

Krigen kan være i gang innen en uke, og målet er i første omgang å ødelegge såkalte terroristbaser og -leire på pakistansk side av grensen, sier en høyt plassert militær kilde til det svenske nyhetsbyrået TT.

Kilden vil være anonym, men som en av Indias fremste militære ledere er han også ansvarlig for det som skjer.

- Jeg er svært pessimistisk. Opptrappingen som foregår kan føre til at vi mister kontrollen over situasjonen. En gnist er nok til å utløse en ny krig, sier han.

Det ble onsdag meldt om flere harde sammenstøt på grensen i den indiske delstaten Jammu og Kashmir.

TTs kilde sier at den indiske militærledelsen nå arbeider ut fra to scenarier: Det ene er full krig med Pakistan.

Jager terrorister

- Det er et skrekkscenario, medgir den militære lederen, siden begg e land har atomvåpen. Mer sannsynlig er det at India kommer til å angripe det man betrakter som terroristbaser på pakistansk territorium. Basene blir brukt av militante separatister som kjemper for en egen muslimsk stat i Kashmir.

- Om USA får jage terrorister i Afghanistan og Israel jager terrorister i Gaza, hvorfor skulle ikke vi få forsvare oss, sier kilden, som svarer bekreftende på at dette er målet med at krigsfly er flyttet nærmere grensen.

Håpet er at Pakistan, som i dag har amerikanske soldater på sine baser mot Afghanistan, ikke kommer til å svare med et storstilt motangrep.

Den indiske hæren har begynt å legge ut miner langs grensen i delstaten Punjab og den vestlige delstaten Rajasthan. Sivilbefolkningen i enkelte grensebyer er dessuten evakuert. I delstaten Gujarat skal innbyggerne ha blitt trent i å takle strømbrudd og bombeangrep, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

Sperret konti

Mer om konflikten

  • Presset øker og Pakistan har plassert ut sine mellomdistanse-raketter,

skriver CNN.
  • USA frykter at India og Pakistan vil bruke atomvåpen.

Se video.
  • Du finner alt om Kashmir-konflikten på

samlesiden til BBC.

India har også avlyst den årlige militærparaden 15. januar fordi troppene er sendt til grensen, skriver avisen The Indian Express. Det blir også spekulert i om hæren vil droppe paraden 26. januar, dagen da India feirer at landet bl e republikk. Ingen av disse begivenhetene er tidligere blitt avlyst.

I forrige uke kalte India hjem sin ambassadør i Islamabad, samtidig som vei- og togforbindelser til Pakistan ble stengt. Pakistans president Pervez Musharraf reagerte i første omgang ved å kalle Indias tiltak for arrogante, men tirsdag varslet pakistanske myndigheter at de hadde pågrepet Maulana Azhar Masood, lederen for opprørsgruppen Jaish-e-Mohammed. De har også sperret kontiene som tilhører den andre gruppen, Lashkar-e-Taiba.

India mener de er bedre krigsrustet

Men indiske tjenestemenn kaller tiltakene «kosmetiske.»

-Det er fortsatt mye som må gjøres, sa Nirupama Rao, talskvinne for det indiske utenriksdepartementet.

- Vi fortsetter å informere andre land om våre bekymringer, slik at de er fullt klar over vår holdning, fortsatte hun.

Finansminister Yashwant Sinha sa onsdag at Indias økonomi er sterk nok til å tåle konsekvensene av en krig, og at landet er langt bedre rustet enn Pakistan.

HØYT OVER HAVET: Den indiske forsvarsministeren George Fernandes (nummer to fra venstre) besøker grensetroppene over 7000 meter over havet.
TRØSTER: En kvinne trøster sønnen mens indiske og pakistanske soldater skyter på hverandre i Kashmir.
FLYKTER: I dag satte denne sikh-familien seg på traktoren for å forlate landsbyen ved den omstridte grensa.
RASER MOT NABOLANDET: Indiske protestanter brenner det pakistanske flagget under gårsdagens demonstrasjon hvor de forlangte full krig.
SKULER PÅ HVERANDRE: En indisk paramilitær holder øye med fiendens styrker på den andre siden av grensa.
PÅ RANDEN AV KRIG: En indisk soldat stormer ut av bunkeren klar til kamp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer