Krigskorset utdelt for første gang på 60 år

Kaptein Eiliv Austlid ble stemplet som uaktsom og dumdristig. I dag fikk han oppreisning, 70 år etter sin død.

TOK I MOT UTMERKELSEN FOR FAREN:  Krigskorset med sverd blir delt ut post mortem til kaptein Eiliv Austlid på Akershus festning i Oslo onsdag. Det er første gang på 60 år denne medaljen deles ut.  Eiliv Austlids barn mottok medaljen på vegne av sin far. Fra venstre: Bjørnar Austlid, Gunnhild Oppigard Austlid og Hallvard Austlid.
Foto: LINN CATHRIN OLSEN / SCANPIX
TOK I MOT UTMERKELSEN FOR FAREN: Krigskorset med sverd blir delt ut post mortem til kaptein Eiliv Austlid på Akershus festning i Oslo onsdag. Det er første gang på 60 år denne medaljen deles ut. Eiliv Austlids barn mottok medaljen på vegne av sin far. Fra venstre: Bjørnar Austlid, Gunnhild Oppigard Austlid og Hallvard Austlid. Foto: LINN CATHRIN OLSEN / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Kaptein Eiliv Austlid ble i dag tildelt Krigskortet med sverd, 70 år etter sin død.

Medaljen, som er Norges høyest rangerte utmerkelse, deles ut for første gang på 60 år. Det var Austlids barn Eiliv, Hallvard og Gunnhild Oppigard Austlid som mottok utmerkelsen på vegne av sin far.

- Vi føler en stor takknemlighet nå. Og glede over at saken er ferdig og at far har fått en oppreisning, sa Hallvard til Dagbladet i dag.

For Austlid har ikke alltid blitt behandlet som en helt, selv om han ofret livet i et stormangrep mot tyske fallskjermsolsater nord for Dovre 15. april 1940. Angrepet var trolig avgjørende for at statsministeren og store deler av regjeringen klarte å unnslippe tyskerne.

Likevel ble Austlid stemplet som en dumdristig offiser med dårlig dømmekraft av AP-giganten Trygve Lie.

Både Statsminister Jens Stolenberg, forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Grete Faremo deltok i utdelingen i Fanehallen på Akershus festning i dag.

- Kaptein Austlid døde som en helt 15. april 1940. Først i 2009 ble dette anerkjent. Veien har vært lang fra han ble stemplet som uaktsom, til i dag hvor han får den takken han fortjener, åpnet forsvarsministeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer