Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigslidelser gjorde inntrykk

WARSZAWA (Dagbladet): Minnet om de sterke lidelsene som Warszawas befolkning opplevde under krigen ble en meget sterk opplevelse for kong Harald og dronning Sonja da de innledet sitt statsbesøk i Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter den første republikkens undergang har polsk historie vært en kamp for frihet - og historien om hvordan et stolt folk har kjempet mot stormaktsambisjonene til sterke naboer. Det polske folks frihetskamp gjennom tidene er vel kjent og beundret av oss nordmenn som selv gjennom flere århundrer ble styrt av andre, sa kong Harald i sin tale til president Aleksander Kwasniewski under en offisiell middag i presidentpalasset i går kveld.

Kongen kom også inn på fellesskapet våre to land hadde under siste verdenskrig.

- Kampene om Narvik har en spesiell betydning for både nordmenn og polakker, framholdt kongen.

Kamp for frihet

Og nettopp det polske folkets kamp for frihet preget mye av programmet den første dagen av statsbesøket. Kongeparet fikk blant annet se en film om hvordan den tyske okkupasjonsmakten terroriserte og ødela Warszawa.

- Vi forstår nå bedre bakgrunnen for det heltemot som ble vist i Warszawas getto i 1943 og under Warszawa-oppstanden i 1944. Resignasjon og underkastelse har aldri kjennetegnet det polske folk, sa kong Harald.

Oppstand

I 1944 gjorde den polske hjemmefronten opprør mot tyskerne. Det var 400 000 undergrunnsoldater som hadde tiltro til at de sovjetiske styrkene - som nærmet seg - ville komme dem til unnsetning. I løpet av få dager erobret polakkene hovedstaden, men Den røde armé stanset opp i bydelen Praga på elva Wislas østre bredd. Nazi-Tyskland satte inn en kraftig motoffensiv - og de polske stillingene brøt sammen. Ved frigjøringen lå Warszawa bokstavelig talt i grus.

Etter kransenedleggelsen ved monumentet over Warszawa-oppstanden, la kong Harald også ned krans ved monumentet over Warszawa-gettoen.

Getto

Det var i 1940 at den tyske okkupasjonsmakten tok 450 000 polske jøder og sperret dem inne bak murer i et eget område - Warszawa-gettoen. I 1941 var nesten 1,5 millioner jøder blitt plassert i gettoen som var preget av sult og dødelige epidemier. Flere hundre tusen døde av sult og sykdom, og flere hundre tusen ble deportert til ulike tilintetsgjørelsesleirer.

I desperasjon gjorde 60 000 gjenværende jøder i januar 1943 opprør mot tyskerne. I flere uker kjempet de, men 50 000 jøder ble drept under kampene. Resten ble sendt til konsentrasjonsleirene. Og i mai samme år fikk Hitlers gestaposjef, Heinrich Himmler, meldingen fra sine tropper: «Det jødiske området i Warszawa eksisterer ikke lenger.»

MINNET OPPSTANDEN: Kong Harald la ned krans ved monumentet over Warszawa-oppstanden, og ved monumentet over den jødiske gettoen i den polske hovedstaden. Foto: BJØRN SIGURDSØN, NTB