«Krigslignende tilstander» i Strasbourg

Demonstranter plyndrer og tenner på bygninger.

- KRIGSSONE Anti-NATO-demonstranter kjemper mot opprørspolitiet i Strasbourg. Foto: SCANPIX
- KRIGSSONE Anti-NATO-demonstranter kjemper mot opprørspolitiet i Strasbourg. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens NATO-lederne avsluttet sitt toppmøte, gikk demonstranter løs på bygninger og plyndret butikker i utkanten av Strasbourg. Røyken lå tjukk etter flere voldsomme branner.

Politiet tok i bruk tåregass og vannkanoner for å stanse en gruppe demonstranter som hadde samlet seg i Strasbourg i forbindelse med NATO-toppmøtet. En anarkistisk utbrytergruppe fra en demonstrasjon med flere tusen aksjonister satte fyr på blant annet et hotell og et kjøpesenter.

Maskert ungdom kastet brannbomber, tente på bildekk, knuste butikkvinduer og plyndret butikker. Også en gammel grensepost mellom Frankrike og Tyskland ble påtent.

Demonstrantene klarte en stund å tvinge politiet til å trekke seg tilbake fra området, før politiet omgrupperte og forsøkte å få kontroll over situasjonen igjen. Ifølge noen kilder kom 50 til skade i opptøyene, mens andre sier ti ble lettere skadd.

- Utrolig

De verste opptøyene fant sted på den franske siden av Europabrua, en vei over Rhinen som binder Frankrike og Tyskland sammen, 5 kilometer fra konferansesenteret der NATO-landenes stats- og regjeringssjefer var samlet.

BRENNER: En bygning ble ildspåsatt ved Europa-broen som knytter sammen Strasbourg med den tyske byen Kehl. Foto: AP/SCANPIX
BRENNER: En bygning ble ildspåsatt ved Europa-broen som knytter sammen Strasbourg med den tyske byen Kehl. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Både fransk politi og brannvesen ble satt inn i arbeidet med å slukke brannene. Ifølge innbyggere i området tok det en stund før redningsmannskapene kom til stedet.

- Jeg kan ikke tro at IBIS-hotellet brenner når det er så mange politimenn her. Det er sånt man ser på TV, men det er noe helt annet når det skjer i vår egen by, sier Dany Herrenschmidt.

- Krigslignende tilstander

Demonstranter som ønsker at NATO-alliansen blir oppløst, har gått inn for å forstyrre lørdagens jubileumstoppmøte.

Men arrangørene av demonstrasjonen er sjokkert over all uroen.

- Jeg er veldig sint. Dette skulle bli en fredelig demonstrasjon. Men i stedet for å se fredelige bilder i kveld, kommer vi til å få se bilder av krigslignende tilstander, sier Marie-George Buffet fra det franske kommunistpartiet.

JAKTER: Politiet jager opprørere ved hotellet Ibis, som i dag ble brent ned. Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe Ena)
JAKTER: Politiet jager opprørere ved hotellet Ibis, som i dag ble brent ned. Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe Ena) Vis mer

Mellom 10.000 og 30.000 personer deltok i demonstrasjonene i Strasbourg lørdag.


(NTB)

 Over 20 000 politimenn var hentet inn for å stagge demonstranter. De brukte sjokkgranater og tåregåss i sine forsøk på å spre opprørerne. Foto: AP Photo/Christophe Ena/SCANPIX
Over 20 000 politimenn var hentet inn for å stagge demonstranter. De brukte sjokkgranater og tåregåss i sine forsøk på å spre opprørerne. Foto: AP Photo/Christophe Ena/SCANPIX Vis mer