Krigsmaskinen

I det øyeblikk president George W. Bush gir ordre, ruller verdens mektigste hær inn i Sør-Irak støttet av flere hundre kampfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Kuwait har amerikanerne allerede klippet hull i grensegjerdene og brøytet vei gjennom svære jordvoller.

Over 250000 amerikanske og britiske soldater står klare til krig - over 100000 av dem i Kuwait. De siste dagene er de flyttet fra sine baser til oppsamlingspunkter nær grensen til Irak. Det er åpnet veier gjennom grensehindringer, og helikoptre vil bombe vei gjennom Iraks minefelter.

Nå venter de bare på at George W. Bush og Tony Blair skal gi klarsignal til invasjon.

Den amerikanske krigsplanen er et lynangrep mot flere strategiske punkter i Irak samtidig. Hensikten er å legge det Saddam Hussein måtte ha av forsvar i grus så fort som mulig. Dette er en krig som har pågått i flere måneder gjennom bombing av kommunikasjon, luftforsvar og militære kommandosentraler i den såkalte flyforbudssonen.

- Poenget er å «blinde» Hussein, så han ikke vet hva som foregår, og avskjære ham fra maktapparatet hans. Derfor vil mange ting skje parallelt, sier Nils Helle, kommandørkaptein i Forsvarets stabsskole, til NTB.

USA planlegger å bruke spesielle våpen for å slå ut elektrisitetsforsyningen og de omstridte urankulene for å slå ut irakiske tanks.

Kampen om Bagdad kan bli vanskelig og blodig.

Det er meldinger fra Bagdad om at soldater har begynt å blande seg med befolkningen.

Iraks styrker

Irak regnes som en viktig militærmakt til tross for nederlaget i Golfkrigen i 1991, men mye av materialet er nedslitt eller utdatert. USA mener Irak har kjemiske og biologiske våpen, men Irak avviser det.

 • Væpnede styrker:
Hæren består av 375 000 soldater. I tillegg har elitestyrkene i republikanergarden seks divisjoner, mens en enda mer spesialisert republikanergarde har fire divisjoner.
 • Stridsvogner:
2200-2600 stridsvogner, hvorav mellom 1800 og 2000 kan brukes. Mange av dem er relativt gode sovjetiske stridsvogner av typen T-72 og T-62. I tillegg 3700 andre pansrede kjøretøyer.
 • Artilleri:
2400 artillerivåpen. Store mengder moderne anti-tank-raketter, og store mengder utdaterte anti-tank-våpen.
 • Luftforsvar:
Luftforsvaret rår over 17000 soldater med 850 utskytingsramper for bakke-til-luft-raketter og 3000 luftvernvåpen. Mye av det er godt beskyttet under bakken, og betjenes av et nettverk med radarer og fiberoptiske forbindelseslinjer.
 • Flyvåpen:
316 krigsfly, hvorav bare 50-60 er brukbare. De fleste er franske Mirage-fly og forskjellige typer sovjetiske MiG-fly, inkludert MiG-29.
 • Raketter:
Irak har ødelagt vel halvparten av sine al-Samoud 2-raketter fordi de har for stor rekkevidde i henhold til FNs regler. Ifølge en britisk rapport har Irak ennå et 20-tall scud-raketter som kan nå fram til Israel eller Tyrkia. Irak avviser dette.
 • Marine:
Irak har bare ett utdatert patruljefartøy utstyrt med raketter, fem mindre patruljebåter og tre gammeldagse sovjetiske minesveipere. Irak har også et ukjent antall miner og kinesiskbygde bakkebaserte anti-skipsraketter.

Kilde: NTB

USA og Storbritannias styrker

Landene har til sammen utplassert mellom 250 000 og 260 000 soldater og offiserer (ca. 45 000 briter, resten amerikanere) i regionen rundt Irak og på hangarskipsgrupper i Middelhavet, i den nordlige del av Det indiske hav og inne i selve Persiabukta.

 • Styrkene er utplassert i Tyrkia, Jordan, Saudi-Arabia, Kuwait, Bahrain, Qatar, De forente arabiske emirater og Oman.
 • Spesialstyrker på til sammen 3000-4000 mann har i lengre tid operert inne på irakisk territorium.
 • Litt over 100000 soldater befinner seg i Kuwait. Rundt 40000 befinner seg i Tyrkia og Nord-Irak.
 • Også i Djibouti på Afrikas horn er 1000 amerikanske soldater utplassert som del av antiterrorstyrken.
 • Rundt 50 strategiske bombefly av typen B-1B, B-2 og B-52 er utplassert.
 • I regionen befinner det seg seks hangarskipsgrupper, med til sammen ca. 300 kampfly og ca. 250 støtteelementer (helikoptre, overvåkingsfly), altså totalt ca. 550 fly.
 • I overkant av 1000 stridsvogner står klare i land rundt Irak.
 • Det er utplassert Patriot selvforsvarsraketter i Kuwait, Saudi-Arabia, Jordan og Tyrkia (Israel har egne selvforsvarsraketter).
 • Tirsdag 18. mars regner man med at samtlige amerikanske og britiske styrker er på plass og klare til et eventuelt angrep på Irak.

Kilde: NTB

KRIGSKLARE: Amerikanske stridsvogner er klare for ørkenkrig. Eksperter tror de vil nærme seg Bagdad raskt.