Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigsofferet Jumani (17 mnd) møtte redningsmannen igjen

Mads Gilbert tilbake i Gaza — med bokmanus under armen.

TILBAKE I GAZA: Lille Jumani måtte amputere deler av venstre hånd under krigen i vinter. Mads Gilbert var en av legene som tok imot henne den gang. Nå er han tilbake i Gaza. Foto: Jon Lundell
TILBAKE I GAZA: Lille Jumani måtte amputere deler av venstre hånd under krigen i vinter. Mads Gilbert var en av legene som tok imot henne den gang. Nå er han tilbake i Gaza. Foto: Jon Lundell Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA (Dagbladet): - Det er godt å se henne igjen, og at hun etter forholdene har det bra, sier Mads Gilbert (62) til Dagbladet, og gir den lille jenta en
teddybjørn.

Den norske legen ble sammen med sin kollega Erik Fosse verdens øyne da de som leger rapporterte til verdenspressen om de siviles lidelser under Gaza-krigen i vinter.

Nå har Gilbert kommet tilbake til Gaza for tre ting: Å overlevere to millioner innsamlede norske kroner til Gaza kommunale proteseverksted; treffe mange av de familiene som ble rammet av krigføringen for ni måneder siden og lese for dem fra boka «Øyne i Gaza», som han har skrevet sammen med Erik Fosse.

«Dr. Mads»
I Zaytoun-området utenfor Gaza City vil Gilbert besøke familien Al Samoni. Folk strømmer til når han går ut av bilen, og Gilbert klemmes og kysses etter alle kunstens regler. En etter en vil de hilse på «Dr. Mads» mens han blir geleidet inn i det eneste huset som står igjen etter den israelske bombing av området.

Den fjerde januar i år bombet Israel 17 hus i dette området, og drøyt hundre medlemmer fra Al Samoni-familien ble beordret til ett nærliggende lagerbygg. I grålysningen dagen etter bombet Israelske fly lagerbygget og 27 familiemedlemmer, blant dem mange kvinner og barn, ble drept og mange skadd.

18 årige Maysa Samoni og hennes datter Jumani på ni måneder overlevde angrepet men faren til Jumani ble drept.

Jumani ble neste dag evakuert til Shifa-sykehuset, der Mads Gilbert var en av legene som tok imot den lille jenta. Hun reddet livet, men måtte amputere halve venstre hånd som følge av skadene hun fikk under angrepet.

- Spesiell jente
Åtte måneder seinere overleverer Gilbert teddybjørnen til nå 17 måneder gamle Jumani, sendt med ham fra en amerikansk kvinne i Chicago som har hørte Gilberts foredrag fra Gaza.

- Jeg liker egentlig ikke å levere gaver til de jeg drar til, for man kan lett bli sett på som en lidelsesturist. Men denne jenta er bare så spesiell, forteller han.

- Det gjør godt å se at hun etter forholdene har det bra, sier Gilbert.

REDDET LIVET: Jumani mistet faren sin i et bombeangrep i vinter. Selv måtte hun amputere deler av venstre hånd.Foto: Jon Lundell
REDDET LIVET: Jumani mistet faren sin i et bombeangrep i vinter. Selv måtte hun amputere deler av venstre hånd.Foto: Jon Lundell Vis mer

Alle vil fortelle sin historie fra angrepet til Gilbert.

- Jenta mi har fortsatt 17 små metallbiter i hodet sitt etter bombingen, sier en mor.

- Vi prøvde å forklare for soldatene på hebraisk at vi var sivile, men de hørte ikke, sier en annen.

Lanserer bok
- Historien om Samoni-familien er et godt eksempel på den kollektive avstraffelsen israelske militære utsatte sivile palestinere for, sier Mads Gilbert til Dagbladet.

Al Samoni-familien er viet to kapitler, og fortellingen om den lille jenta Jumani er først ut, i boka, som lanseres i Norge i midten av september.

- Dette ble veldig interaktivt sier en smilende Gilbert, når han begynner å lese fra manuskriptet til den lille forsamlingen som sitter tett rundt han.

Det er lett å se at også Mads Gilbert fortsatt er følelsesmessig sterkt engasjert etter oppholdet som lege i Gaza under bombingen.

- Jeg blir rasende, fortvilet og sorgfull når omverden lar blokaden av Gaza fortsette. Norge har for eksempel ikke noe og tape på en mer offensiv diplomatisk og politisk innsats for å legge press på Israel, USA og EU slik at den brutale blokaden av Gaza kan heves - en blokade som først og fremst rammer de fattigste og svake i samfunnet. Den har foregått i tre år og nå er det verre en noen gang, sier Mads Gilbert.

NY BOK: I høst kommer boka om blant andre lille Jumani.Foto: Jon Lundell
NY BOK: I høst kommer boka om blant andre lille Jumani.Foto: Jon Lundell Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling