Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Krigsøvelser»

Idet president Bill Clinton dro til Japan, senket en viss ro seg over Camp David, og søkelyset gikk annetsteds.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilhengere og motstandere av en fredsavtale blant israelere og palestinere forbereder seg på politiske «krigsøvelser» i helga, og det israelske grensepolitiet øvde i går på å slå ned palestinske opptøyer.

Noen hundre jødiske bosettere markerte Tammuz-fasten, til minne om ødeleggelsen av det jødiske tempelet, ved å be utenfor parlamentet Knesset i Jerusalem.

De sammenliknet statsminister Ehud Barak og president Yassir Arafat med «Onde Titus», den romerske generalen som la tempelet i grus i år 70 e.Kr.

- Gud vil

Andre ba ved Klagemuren, en av de få levningene av tempelet. 23 år gamle Yael Rozin fra New York forklarte at andre lands holdning til kompromisser ikke gjelder for Israel.

- Vi er her fordi Gud vil vi skal være her, sa hun til nyhetsbyrået AP.

Grupper av bosettere har sultestreiket foran statsministerens hus under hele toppmøtet.

Forberedt

Pinhas Wallerstein, leder for de jødiske bosetterne, sa hans bosetting hadde kjøpt nattkikkerter og teleskopsikter til geværene og bedt myndighetene om skuddsikre vester.

- Alle vet at Arafat vil ha en krig med oss, og vi må forberede oss, sa Wallerstein.

Israelsk grensepoliti holdt i går øvelser for å slå ned mulige opptøyer blant palestinerne på Vestbredden og i Gaza.

Opprør

I Ramallah på Vestbredden truet demonstrerende palestinere med «ti års opprør» mot Israel, dersom ikke politiske fanger løslates i tråd med allerede inngåtte avtaler.

I Gaza planlegger islamistene i Hamas stormønstring mot en fredsavtale med Israel lørdag. Hamas uttalte igjen sitt håp om at forhandlingene i Camp David bryter sammen.

Tilhengere av Barak holdt fredsvake i Tel Aviv. De tok også med folk på en rundtur til åsteder for terroristangrep, for å vise hva en fredsavtale kan få slutt på. Fredsfløyen vil i dag innta Klagemuren for å be om fred.

På hjemmebane kom israelske og palestinske regjeringstalsmenn med beske advarsler om hva som kan skje dersom det ikke blir noen avtale.

Stille

I Camp David var alt tvert imot ganske stille, etter ni dagers harde forhandlinger. Israelerne og palestinerne begynte ingen offentlig krangel straks verten Clinton var borte. Fortsatt hersker det full taushet overfor media. Men så hadde også Clinton satt igjen utenriksminister Madeleine Albright som myndig «barnevakt». For forhandlerne fra Midtøsten var alt tilbake til det gamle: Ekstraordinær overtid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media