- «Krigspresident» Obama er sjanseløs til å vinne

Barack Obamas ønske om å angripe Syria har så langt ikke støtte fra USAs nærmeste allierte, det amerikanske folk eller Kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barack Obamas avgjørelsen om å involvere Kongressen før et eventuelt amerikansk angrep på Syria har gitt diplomatiet en drøy ukes nådetid. Det er imidlertid lite - eller ingenting - som tyder på at Sikkerhetsrådet i FN skal bli enige om noe som helst, der Syrias nære allierte Russland har vetorett.

- Enhver bruk av kjemiske våpen er et grovt brudd på folkeretten og må få konsekvenser, sa utenriksminister Espen Barth Eide til NTB seint i går kveld. Eide mener at Sikkerhetsrådet i FN bør få anledning til å drøfte og ta stilling til informasjonen om et mulig kjemisk angrep.

- Det pålegger Sikkerhetsrådet et stort ansvar for å sikre respekten for grunnleggende normer i det internasjonale samfunnet. Samtlige av de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet, herunder Russland og Kina, har sluttet seg til kjemivåpenkonvensjonen. Denne forplikter medlemmene til å treffe nødvendige tiltak for å håndheve forbudet, påpeker den norske utenriksministeren.

- Obama svekker USA Obama bryr seg ikke om det norske politikere kaller «FN-sporet», noe som heller ikke er overraskende. Det som imidlertid overrasker er at han som president velger å la Kongressen avgjøre om USA skal gå til et begrenset militært angrep på Syria.

David Rothkopf i Foreign Policy omtaler Obamas avgjørelse som «et veddemål» og gir følgende fem begrunnelser:

• Det er ikke lenger sikkert at USA kommer til å angripe Syria
• USAs tålegrense er blitt usikker. Bruk av kjemiske våpen kan nå bli ustraffet
• Obama begrenser handlingsrommet sitt, det er nå usannsynlig at han vil gå til krig uten Kongressen også i framtida
• Obama har begrenset presidentmakta til fordel for Kongressen - som ikke nødvendigvis er til å stole på
• USAs internasjonale status vil falle

- Obama har ingen sjanse Nettopp det at Kongressen er et usikker kort, begynner å bli klart snart et døgn etter Obamas pressekonferanse. Representantenes hus er kontrollert av republikanerne, mens Senatet er kontrollert av Obamas parti, Demokratene. New York Times har snakket med en rekke kongressrepresentanter som mener det er svært usannsynlig at Obama vil få gjennom et angrep på Syria i de to krigstrette kamrene.

- Obama har ingen sjanse til å vinne avstemningen hvis han ikke kan overtale flertallet av sine egne representanter. Og det tviler jeg på at han klarer, sier Tom Cole, en republikansk representant for Oklahoma, til New York Times.

- Demokratene er påfallende tause. Den eneste støtten Obama så langt har fått er fra republikanere. Han er en krigspresident uten et krigsparti i ryggen.

Republikanerne er delt mellom de «eldre haukene» som fortsatt ønsker at USA skal ha rollen som verdenspoliti og den yngre generasjonen som er mer skeptiske til at USA skal involvere seg utenfor landets grenser. Begge disse leirene er misfornøyde med Obamas forslag, «haukene» fordi USA ikke angriper Syria bredere, «duene» fordi USA i det hele tatt involverer seg.

Obamas avgjørelse i går om å involvere Kongressen kom to dager etter at David Cameron, Storbritannias statsminister, tapte en tilsvarende avstemning i sitt parlament. Labour-partiets Ed Miliband var med å stoppe forslaget, noe som har fått tidligere Labour-leder og statsminister Tony Blair til å gå hardt ut.

Blair: - Betal prisen I en kommentar i Sunday Times (bak betalingsmur), gjengitt i Politics, refser Blair sin etterkommer for å være feig.

- Intervensjoner kan være usikre, dyre og blodige. Men historien har lært oss at det å ikke gjøre noe bare utsetter problemene. Vi har ikke betalt prisen for Syria ennå, men vi vil gjøre det, advarer Blair.

Tony Blair var i sin tid med å fronte den amerikanskledede invasjonen av Irak, som skjedde uten FN-mandat. Begrunnelsen var at Irak var i besittelse av masseødeleggelsesvåpen, noe som seinere viste seg å være feil.

Nettopp Blairs feiltrinn i forbindelse med Irak-krigen får mye av skylda for problemene Cameron har med å få gjennom en Syria-krig i det britiske parlamentet.

- På et tidspunkt må man innse at dette er én krig, at det er avgjørende for vår sikkerhet at vi velger side. Det komplekse bilde kan gjøre det vanskelig å se trusselen mot vår sikkerhet, men trusselen er ekte. Hvis Syria går til hundene, vil det ikke stoppe der. Alle, bortsett fra oss, velger side i Syria fordi de vet hva som står på spill, skriver Blair.

PS! Frankrike signaliserte i dag at de ikke ønsker å bli med på et Syria-angrep uten USA.

PÅ TELEFONEN: Barack Obamas pressekonferanse ble forsinket fordi han var på telefonen med speaker John Boehner i representantenes hus for å diskutere Syria. Foto: The White House / AFP / NTB Scanpix
PÅ TELEFONEN: Barack Obamas pressekonferanse ble forsinket fordi han var på telefonen med speaker John Boehner i representantenes hus for å diskutere Syria. Foto: The White House / AFP / NTB Scanpix Vis mer