Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigsprofitt og regimer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Som en romersk prokonsul er den pensjonerte amerikanske generalen Jay Garner kommet til Bagdad for å ta over styret der. Det skjer etter at Iraks kulturinstitusjoner med uerstattelige gjenstander fra menneskehetens felles arv ble plyndret og brent mens de amerikanske okkupasjonsstyrkene så passivt på. De militære lederne prioriterte å verne oljedepartementet.
  • Hjemme i USA har talsmenn for president George Bush avvist å slippe FNs våpeninspektører inn i Irak for å gjenoppta arbeidet med å finne og ødelegge masseødeleggelsesvåpen. I stedet vil USA bruke sine egne våpeneksperter.

President George Bush vil bare gi FN en avgrenset rolle som humanitær bidragsyter i gjenreisningen av Irak. Oppbyggingen av de politiske institusjonene, styresettet og Iraks gjeninntreden i det internasjonale samfunn skal USA alene regissere, kontrollere og administrere. Og stikk i strid med presidentens egne ord om at amerikanske styrker ikke skulle stå i Irak «en dag lenger enn nødvendig», vil USA beholde minst fire militære baser der.

Til tross for at USA avviser å samarbeide med FNs våpeninspektører, vil president Bush avvikle FNs sanksjoner mot Irak som om det ikke foreligger en sammenheng mellom Sikkerhetsrådets sanksjonsvedtak og våpeninspeksjonene. Sanksjonene skulle heves idet inspektørene kunne slå fast at Irak ikke lenger hadde masseødeleggelsesvåpen.

  • Det er svært foruroligende at president Bush fortsetter å lede USA i alenegang i verdenssamfunnet og bruker militær makt til å true sin vilje igjennom. Bildet som nå trer fram, er av en okkupant som tar seg til rette i okkupert land og setter det internasjonale fellesskapet til side for å fremme egne interesser. Dette inntrykket forsterkes av at det amerikanske kjempeselskapet Bechtel har fått et stort oppdrag i Irak i en hemmelig budrunde med bare amerikanske deltakere.

Vi slutter oss til EUs utenrikspolitiske talsperson, Javier Solana, som sier at virkelige stormakter både har vilje og evne til å lede gjennom flernasjonalt samarbeid, ikke bare til å bruke militær overmakt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media