Krigsrett for åpne dører

Jeremy C. Sivits for retten i Bagdad 19. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sivits er den første amerikaneren som stilles for krigsrett etter avsløringene om mishandling av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet. Saken innledes 19. mai Bagdad. Rettssaken vil være åpen for media.

Den 24-årige militærpolitimannen fra Hyndman i Pennsylvania er tiltalt for tre forhold i forbindelse med mishandlingen. Han tiltales for sammensvergelse omkring mishandlingen, for ikke å forsvare fangene mot mishandling og for og for selv å ha mishandlet fanger, skriver AP.

Sivits er opprinnelig utdannet som lastebilmekaniker i forsvaret, og ikke fengselsvakt, har faren hans fortalt. Han tilhører 372nd Military Police Company (Militærpolitikompaniet).

Sivits er en av sju soldater som vil bli stilt for krigsrett. Sivits mistenkes for å ha tatt en del av bildene som har bevist skandalen for verden. Faren sa sist måned at sønnen ble beordret og ta et bilde og at han gjorde som han ble bedt om.

Sivits risikerer ifølge AP ett år i fengsel, degradering, trekk av to tredeler av årslønna, en bot eller å bli kastet ut av militæret på grunn av dårlig oppførsel. Straffen kan inkludere en, flere eller alle disse reaksjonene, sier talsmenn for den amerikanske hæren.

Flere av de andre tiltalte risikerer strengere straffer enn Sivits, noe som tyder på at hans rolle i ugjerningene er marginal. Ved å tiltale ham først, kan militæret legge et grunnlag for de videre rettssakene, skriver AP.

- Vi vil finne ut alle fakta og bestemme omfanget av mishandlingene. De skyldige vil bli identifisert. De må stå til ansvar for sine handlinger, sa president George W. Bush i går.

TOK BILDER:</B> Jeremy C. Sivits er utdannet lastebilsjåfør i militærpolitiet. Nå stilles han for krigsrett for deltakelse i mishandlingen av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet.