Krigssabotører fikk medalje

Medlemmer av Osvald-gruppen hedret og dekorert.

Signe Raassum og forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen under medaljeutdeling til Osvald-gruppen i Statholdergaarden fredag. 
Osvald-gruppa var den store sabotasjeorganisasjonen helt fra starten av krigen, og dekte store deler av Sør-Norge. I alt stod denne organisasjonen, som hadde over 200 medlemmer, for mer enn 100 sabotasjeaksjoner, mange av de ble viktige for den norske motstandskampen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Signe Raassum og forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen under medaljeutdeling til Osvald-gruppen i Statholdergaarden fredag. Osvald-gruppa var den store sabotasjeorganisasjonen helt fra starten av krigen, og dekte store deler av Sør-Norge. I alt stod denne organisasjonen, som hadde over 200 medlemmer, for mer enn 100 sabotasjeaksjoner, mange av de ble viktige for den norske motstandskampen. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Synlig beveget reiser åtte krigsveteraner fra Osvald-gruppen seg etter tur, håndhilser og takker forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for anerkjennelsen.

Drøyt 68 år etter fredsvåren 1945 fikk fredag åtte medlemmer av motstandskjemperne i Osvald-gruppen oppleve å bli hedret av norske myndigheter for kampen de førte for Norges frihet i årene landet var okkupert av tyskerne.

Ti av gruppens medlemmer var invitert til seremonien i Statholdergaarden i Oslo, men skrøpelig helse hindret to av dem i å være til stede.

- Dere var sabotørene og soldatene i mørke, som forble i mørke. I dag beklager vi at mange av dere ble mistenkeliggjort og underkjent, sa forsvarsministeren i sin takketale.

Deretter overrakte hun sølvfat til samtlige åtte og Deltakermedaljen samt diplom signert kong Harald til fem av dem.

Osvald-gruppen utførte ifølge statsråden ikke bare de fleste, men også de mest virkningsfulle, sabotasjeaksjoner i Norge under krigen.

Likevel vanket det ingen takk fra myndighettene etter krigen.

Gruppens kommunistsympatier er hovedgrunnen til at det ble slik.

- Dere fikk ingenting. Dere som er betegnet som pionerene de andre i motstandskampen sto på skuldrene av, dere fikk ingen ære. Derfor er det også at «ingen dekorasjoner» går igjen i biografiene til så mange av dere, sa statsråden.

(NTB)