SKRYTER: - Jarle Andhøys engasjement er fenomenalt, han blir ikke holdt for det han er. Jeg vet ikke hvordan jeg skal takke ham, sier krigsseiler Kåre Aarseth. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
SKRYTER: - Jarle Andhøys engasjement er fenomenalt, han blir ikke holdt for det han er. Jeg vet ikke hvordan jeg skal takke ham, sier krigsseiler Kåre Aarseth. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

Krigsseileren Kåre (91) fortalte kong Harald sin hjertens mening

Nå hyller han Jarle Andhøys krigsseiler-initiativ.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jarle Andhøy har lenge engasjert seg i krigsseilernes sak, og Dagbladet skriver i dag om hvordan han har forsøkt å få Forsvarsdepartementet (FD) og Det kongelige hoff til å hedre krigsseilerne med kongens fortjenestemedalje. Andhøy fikk avslag - som begrunnes med at krigsseilerne ikke oppfyller statuttene. (Krever innlogging)

Det fremste hederet som hittil har vært gitt til krigsseilerne var beklagelsen de fikk av daværende forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen i fjor. Krigsseiler Kåre Aarseth er delt i hvordan han oppfatter unnskyldningen i dag:

- Min mening i øyeblikket er at jeg har forsøkt å legge det bak meg. Men det er klart, at selveste forsvarsministeren ba om unnskyldning, det var virkelig en beundringsverdig uttrykk fra hennes side, sier krigsseiler Kåre Aarseth til Dagbladet — før han legger til:

- Men jeg tok det som at det kom privat og personlig fra henne, mer enn at det kom fra regjeringen.

Hyller Andhøy Aarseth skryter kraftig av Jarle Andhøys engasjement.

- Jarle Andhøys engasjement er fenomenalt, han blir ikke holdt for det han er. Jeg vet ikke hvordan jeg skal takke ham. Jeg har hatt ham på besøk to ganger, sier Aarseth.

- Min forståelse, blant de jeg har snakket med, er at 99 prosent av krigsseilerne setter ham høyt i kurs. Han er en beundringsverdig forkjemper for rettferdighet.

Aarseth trekker også fram Jon Michelet — som han håper å møte seinere i år. Og forteller at han selv har gitt kong Harald klar beskjed om hvordan krigsseilerne er blitt behandlet.

Ga kongen klar beskjed For omkring to år siden var det stor samling i Kristiansand, der 240 krigsseilere fikk håndhilse på kong Harald.

- Vi sto alfabetisk, og jeg, Aarseth, sto dermed som en av de siste. Jeg husker at kongen kom bort til meg, jeg presenterte meg og sa: «Unnskyld, deres majestet — dette skulle deres farfar ha gjort», sier Kåre Aarseth og legger til:

- Da dro kongen på smilebåndet og sa: «Du sier noe».

- Det datt ut av meg. Det var da det skulle vært gjort, sier han.

Medaljer i posten Han er på ingen måte imponert over hvordan krigsseilerne er blitt behandlet for sin heltemodige innsats under andre verdenskrig.

- To av mine medaljer fikk jeg i postkassa — det var noen andre som kom og sa at det lå noe tungt der. Sånt regner jeg ikke som dekorasjoner. Det er skammelig, sier Kåre Aarseth.

- De medaljene ga jeg vekk til en nevø av meg i Holland. Medaljen jeg fikk overlevert på ærverdig vis av generalkonsulen i Rotterdam, den har jeg fortsatt.

ENGASJERT. Jarle Andhøy har lenge talt krigsseilernes sak. Her fotografert på Akershuskaia, foran minesveiperen KNM Alta. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENGASJERT. Jarle Andhøy har lenge talt krigsseilernes sak. Her fotografert på Akershuskaia, foran minesveiperen KNM Alta. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer