GISSEL SIDEN ONSDAG: Kona Andrea Phillips viser fram et bilde av ektemannen, kaptein Richard Phillips. Han ble tatt som gissel av somaliske pirater for fire dager siden. Foto: AP Photo/Toby Talbot/SCANPIX
GISSEL SIDEN ONSDAG: Kona Andrea Phillips viser fram et bilde av ektemannen, kaptein Richard Phillips. Han ble tatt som gissel av somaliske pirater for fire dager siden. Foto: AP Photo/Toby Talbot/SCANPIXVis mer

Krigsskip blokkerer piratforsterkninger

Truer med å drepe kaptein Richard Phillips.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske krigsskip blokkerer pirater på vei til de somaliske piratene som har hatt kaptein Richard Phillips som gissel. Det melder AP.

Mislykket kapring
Den amerikanske kapteinen har blitt holdt som gissel i en livbåt av piratene siden onsdag, etter et mislykket forsøk på å kapre skipet Maersk Alabama.

I går forsøkte han å rømme fra livbåten, men ble raskt plukket opp igjen av piratene.
Den opprinnelige planen for å få frigitt Phillips gikk ut på et bytte. Maersk Alabama hadde en av piratene om bord og skulle bytte med piratene.
- Vi ga dem piraten, men de har ikke returnert kapteinen, sa mannskap Ken Quinn på telefon til CNN på onsdag.

Piratene sender forsterkninger
Nå forsøker amerikanske krigsskip å hindre piratene i å sende forsterkninger til livbåten hvor kapteinen sitter på fjerde dagen.
Flere såkalte «moderskip», større fartøyer med store mengder pirater og gisler om bord, er på vei til området hvor livbåten med kapteinen om bord sist ble sett. Men de har til nå ikke funnet livbåten.

Piratene har tidligere truet med å drepe kapteinen dersom de blir angrepet av amerikanske styrker.
I går kveld ble en franskmann drept da båten han var i ble frigitt av franske styrker. Han var på vei til Zanzibar med familien for å starte et nytt liv.

Kan se livbåten
Mannskapet på USS Bainbridge kan se livbåten Phillips sitter i, men de er for langt unna til å kunne hjelpe kapteinen.
Ifølge Reuters tror de han er uskadd.
Fredag kom flere amerikanske skip til stedet, blant annet flaggskipet The Boxer. Dette skipet har et mannskap på 1000, et sykehus, et 20-talls helikoptre og fly om bord.

SITTER I EN LIVBÅT: I en livbåt som er litt mindre enn denne blir kapteinen holdt som gissel av piratene. Foto: AP Photo/Stephan Savoia/SCANPIX
SITTER I EN LIVBÅT: I en livbåt som er litt mindre enn denne blir kapteinen holdt som gissel av piratene. Foto: AP Photo/Stephan Savoia/SCANPIX Vis mer

Det har vært forhandlinger mellom piratene og kapteinen på Bainbridge som fikk retningslinjer fra FBIs gisselforhandlere. Til nå har disse vært resultatløse.

Godtar ikke løsepenger
FBI er satt inn som forhandlere i saken. Men forsvarskilder CNN har vært i kontakt med opplyser at de amerikanske myndighetene ikke godtar noe krav om løsepenger.

På den annen side skal dette kravet, som ellers er vanlig praksis for piratene, være lagt på is foreløpig. Den kraftige, vestlige mobiliseringen i området skal ifølge Reuters ha gjort at piratene foreløpig bare krever å få legge uforstyrret til kai.

På fastlandet er det langt vanskeligere å få has på de lokalkjente mennene, og kaptein Phillips kan tas med til et trygt skjulested.

BLOKKERER: Amerikanske krigsskip forsøker å blokkere piratenes forsterkninger. Foto:  EPA/MAZEN MAHDI/SCANPIX
BLOKKERER: Amerikanske krigsskip forsøker å blokkere piratenes forsterkninger. Foto: EPA/MAZEN MAHDI/SCANPIX Vis mer