- KRIGSSONE:  Slik ser det ut i en hundre meter bred og 11 kilometer lang stripe i Millbury utenfor byen Toledo i Ohio etter at ustabil varmluft møtte en kald værfront natt til søndag. FOTO: SENTENIAL-TRIBUNE/AP/SCANPIX.
- KRIGSSONE: Slik ser det ut i en hundre meter bred og 11 kilometer lang stripe i Millbury utenfor byen Toledo i Ohio etter at ustabil varmluft møtte en kald værfront natt til søndag. FOTO: SENTENIAL-TRIBUNE/AP/SCANPIX.Vis mer

Krigssone etter tornado

Minst sju drept i USA. Taket forsvant over 200 kinogjester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Minst sju mennesker er foreløpig registrert omkommet og flere titalls personer er innlagt på sykehus med alvorlige skader etter at flere tornadoer sør og øst for de store sjøene i USA herjet natt til søndag og utover søndagen.
De materielle skadene er foreløpig størst i Ohio, den østligste av statene i Midtvesten, rett sør for Erie-sjøen.
Aller verst har en eksplosiv skypumpe herjet rett i utkanten av byen Toledo der dagslyset avdekket en 11 kilometer lang og 100 meter bred sammenhengende stripe der bygninger er revet opp til pinneved og biler er kastet rundt.
- Krigssone - Dette er en krigssone, sa den lokale politisjefen Mark Hummer til nyhetsbyrået AP etter en helikoptertur over den verste stripa, som til alt hell skar utenom tettbebyggelsen i Toledo med 300 000 innbyggere.
Han så 50 totalraserte hus og minst like mange som også er ubeboelige på den korte helikopterturen. Ustabil varmluft som «kræsjet» med en kald værfront utløste de voldsomme kreftene.
Utover søndagen har det oppstått flere mindre tornadoer øst for Ohio.

En sjåfør, en mann på vei inn på en politistasjon og et lite barn er blant de omkomne.

En far som jobbet lørdag kveld med å forberede søndagens avskjedsseremoni for avgangselevene ved Lake High School  ble drept da tornadoen rev tak og en vegg av skolen.

Mellom 150 og 200 mennesker var på kino i Elmwood i Ohios nabostat Illinois da en tornado rev taket av bygningen. Kinogjengerne rakk å rømme ned i kjelleren, og ingen ble drept.
Atomkraftverk I en annen nabostat, Michigan, flekket vinden av veggkledningen på atomkraftverket Fermi 2. 35 000 mennesker ble uten strøm, men inspektører har ikke registrert radioaktiv lekkasje etter driftsstansen.

Vindstyrken er målt til over 200 kilometer i timen i tornadoene.

< BERGET SEG I KJELLEREN:  Betty Schwarz samler familieklenoder etetr det som var et hus (i bakgrunnen). Hun, mannen og sønnen på 12 er glade for at de hadde kjelelr - og at rakk å søke tilflukt der. FOTO: SENTENIAL-TRIBUNE/AP/SCANPIX.
< BERGET SEG I KJELLEREN: Betty Schwarz samler familieklenoder etetr det som var et hus (i bakgrunnen). Hun, mannen og sønnen på 12 er glade for at de hadde kjelelr - og at rakk å søke tilflukt der. FOTO: SENTENIAL-TRIBUNE/AP/SCANPIX. Vis mer