Krigssone Genova

GENOVA (Dagbladet.no): Brannbomber, tåregass, brostein, vannkanoner og knuste vinduer. Sentrum i Genova er forvandlet til en krigssone - og dette er bare generalprøven. Klokka 17 starter den egentlige demonstrasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Byen er fullstendig forlatt nå. Gateslaget som har vært var bare en prøveballong. Klokka 17 starter den egentlige marsjen, sier Morten Strand, Dagbladet.nos utsendte i Genova.

Hvor mange som vil marsjere mot G8-møtet i ettermiddag, er det ingen som vet. Det blir anslått at mellom 70 000 og 100 000 demonstranter har ankommet den italienske havnebyen. 20 000 politi og militære står klare til å ta imot.

- I dag så vi at mange demonstranter har en vilje til å gå svært langt for å bryte gjennom sperringene. Vi så også at politiet har stor vilje til å stanse dem, sier Stand.

Kastet brostein på politiet

Øyenvitner forteller at rundt 200 svartkledte personer begynte å smadre vinduene på en bank. Politiet svarte med tåregass og batongslag, og dermed var toppmøtets første gateslag i gang. Nyhetsbyrået AP melder at tre politimenn, en journalist og en sykepleier ble skadd i sammenstøtene som fulgte. Fem demonstranter er pågrepet så langt.

- Demonstrantene rev opp brostein og kastet på politiet, sier polititalsmann Mario Viola.

Politiet svarte med vannkanoner, og en stund lå tåregass og tjukk røyk over sentrum. Aktivistene hadde satt fyr på søppelspann og rullet over en bil. Minst en minibank ble knust og flere butikker fikk gjennomgå. Så langt har aktivistene ikke klart å kjempe seg gjennom sperringene halvannen kilometer fra selve toppmøtet.

- Vi skal slåss oss gjennom i løpet av fredagen, sier en talsmann for de lokale aktivistene som kaller seg De hvite overallene.

Lover å bryte sperringene

Politiet har lovet å slå hardt ned på ethvert tilløp til vold, og flere blåkledte opprørspoliti ble observert under dagens kamper mens de slo løs på demonstranter som sto med hendene over hodet, melder nyhetsbyrået AP.

Svenske Karl Eklund (22) fastholder at de skal komme seg inn til den såkalte Røde sonen - en ni kvadratkilometer sikkerhetssone som skal holde demonstrantene unna topplederne.

- Revolusjon er den eneste løsningen, sier Eklund til AP.

Han er en av flere titusener som har kommet til Genova for å påvirke G8-landene. De er en bred blanding av blant annet fagforeningsfolk, miljøvernere og unge anarkister. Norske aktivister har også funnet veien til Genova. Mens mange tar avstand fra vold, er det grupperinger som benytter enhver anledning til å konfrontere politiet.

Bush er lei maset

- For dere som vil avskaffe verdenshandelen har jeg bare en ting å si: Dere skader de fattige landene. Isolasjonisme gjør at de fattige landene vil forbli fattige, og det finner vi oss ikke i, sier George W. Bush i en kommentar til demonstrantene.

For å hindre at blant andre den amerikanske presidenten får nærkontakt med aktivistene, er et enormt sikkerhetsapparat i beredskap. Land-til-luft-raketter, kampfly og krigsskip står klar i tillegg til de 20 000 personene i opprørsstyrken. Greenpeace planla i dag å lande med et småfly i sikkerhetssonen, men politiet fikk nyss om aksjonen og slo til før flyet lettet.