Krigssone i full blomstring

BERLIN (Dagbladet): I går fikk UCK-geriljaen 24 timer på seg til å forlate åssidene rundt blomstrende og maleriske Tetovo i Makedonia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 1000 albanske geriljasoldater har forskanset seg i en borg som tyrkerne etterlot seg i fjellet over Sardalen. Derfra skyter de tilbake og utveksler ultimatum med regjeringsstyrkene.

Regjeringens tilbud var at geriljaen skal få en sjanse til våpenhvile dersom de hadde rømt sine stillinger innen midnatt. Er de der fortsatt i dag, starter offensiven for alvor.

Geriljaens ultimatum er at de vil svare med angrep over store områder, dersom regjeringen ikke går med på forhandlinger. De fører i egne øyne en hellig krig.

Ultimatum

Det var først etter klokka 16 det ble fart i krigshandlingene i går. Journalister og lokalbefolkningen hadde ventet i åndeløs spenning på fortauskafeene langs de støvete gatene nede i Tetovo.

- Stille før stormen, ble det sagt blant folk som med et tiårs erfaring fra krigene på Balkan har erfart at få får hengt børsa på skuldrene før det lir litt utpå dagen. Det tar tid å komme seg etter kveldenes inntak av fjorårets plommehøst.

To timer før artilleridrønnene og knitringen fra maskingeværene startet, hadde EUs koordinator for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Javier Solana, gjort et forsøk på å få til en politisk løsning.

- Vold har ingen plass. Problemer må løses politisk, sa Solana, som fikk lederne i de to store albanske partiene i Makedonia - det ene medlem av koalisjonsregjeringen, de andre i opposisjon - til å undertegne en appell til geriljaen om legge ned våpnene og dra hjem.

Rykter

Befolkningen vet ikke hva de skal tro. Et av ryktene gikk ut på at det albanske partiet DPA hadde trukket seg fra regjeringen. Et annet at geriljaen har gravd en tunnel fra åssidene og inn i byene.

Hver tiende av byens 80000 innbyggere har rømt - halvparten til Albania, de andre til Jugoslavia eller til tryggere steder i Makedonia. Flere teller på knappene.

- Ekstremistene må beseires politisk og militært. De må jages fra Makedonia. De truer vår suverenitet og territorielle integritet. De vil ødelegge våre anstrengelser for å skape et flerkulturelt samfunn. Vi forhandler ikke med terrorister, sa Makedonias president Boris Trajkovski da han i går åpnet en sørøsteuropeisk parlamentarikerkonferanse i Skopje.