Krigsspillet nærmer seg

Emad Murad og kompisene spilte i går domino på Bagdad Kafé ved Tigris. Som de fleste irakere fikk de ingen informasjon om spillet i FN som kan avgjøre deres framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD (Dagbladet): Ingen av de fire statskontrollerte irakiske fjernsynsstasjonene fant det verd å nevne at brikken som kan avgjøre om det blir krig i Irak, ble spilt ut i New York.

På Bagdad Kafé i sentrum av den irakiske hovedstaden smeller dominobrikkene høylytt i bordet. Som på alle kafeer i byen er mennene samlet for å more seg. Et fjernsyn surrer i bakgrunnen med lovprisninger av president Saddam Hussein. Ingen av dem nevner rapporten som ble lagt fram i New York i går av lederen for FNs våpeninspektører Hans Blix og sjefen for atomenergibyrået Mohammed El Baradei.

- Vi vet ikke hva Hans Blix har sagt, men vi forventer oss ingenting. Blix kan ikke si sannheten selv om han vil. Det er USA som bestemmer, konkluderer Emad Murad.

Vil vite

- Vet du hva han sa? undrer Qusai Shuker.

- Irak ble kritisert for ikke å samarbeide fullt ut med våpeninspektørene.

- Som vi forventet, altså. Dette er som høsten 1990. Også da foregikk det et diplomatisk spill, men vi visste alle at det ville bli krig fordi USA hadde bestemt seg. Slik blir det også nå, sier Shuker og smeller en dominobrikke i bordet.

- Tar det som kommer

- Vi er vant til dette. Vi bekymrer oss ikke for krigen. Vi forbereder oss og tar det som kommer, skyter Jamal Abed Saheb inn. Gjengen er studiekamerater og kjempet sammen i krigen mot Iran på 80-tallet.

I informasjonsdepartementet, der noen få utvalgte har tilgang på internasjonale TV-kanaler, var bekymringen større enn på Bagdad Kafé. Byråkrater med slitne ansikter sto i sirkler i alvorlige samtaler.

- Dette er verre enn forventet, sier en representant for det irakiske nyhetsbyrået INA.

- Jeg hadde trodd at Blix ville innse at vi har gjort vårt ytterste for å samarbeide, legger han til.

FN-inspektørene fortsatte i går sitt arbeid ufortrødent. I grålysningen suste bilene ut fra hovedkvarteret Canal Hotel. Et medisinlager i Bagdad ble inspisert og oppsiktsvekkende nok fikk inspektørene være med på testskyting av raketter på skytefeltet al Rafah sørvest for Bagdad.

- Ingen løsning

Inspeksjonene til tross, myndighetene i Irak fester ingen lit til at de kan føre til noen løsning på krisen.

- Det er alltid tid for diplomati, men det må brukes mot dem som liker å eksportere død og ødeleggelse, ikke mot ofrene, sa utenriksminister Naji Sabri i går.

Det var i går kveld ikke kommet noen offisiell reaksjon på Blix' og El Baradeis rapport, men Sabri anså ikke rapporten til FNs sikkerhetsråd viktig.

- Til tross for at vi har samarbeidet fullt ut med inspektørene fortsetter den onde administrasjonen i Washington og dens allierte Tony Blair med aggressive trusler og psykologisk krigføring mot Irak. De er krigshissere, gjentok Sabri gang på gang.

Også på Bagdad Kafé skaper brikkene strid. Flere ganger reiser vennegjengen seg og krangler høylytt, nese mot nese.

- Det har endt i slagsmål noen ganger, men vi blir alltid venner. Vi irakere er enkle folk. Vi vil bare ha fred, sier Emad Murad.

SPILLER DOMINO: Studiekameratene og krigsveteranene Jamal Abed Saheb, Haitem Shuker, Qusai Shuker, Mehsen Jasem og Emad Morad var som irakere flest uvitende om rapporten som ble lagt fram for FNs sikkerhetsråd i går - en rapport som kan avgjøre om det blir krig i Irak.
FLAMMENDE HAT: Irakere brenner en dukke av George W. Bush under en demonstrasjon i Bagdad i går.