Krigsstøtte til Blair

Et stort flertall i det britiske Underhuset støttet tirsdag kveld den britiske regjeringens beslutning om å delta i en krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

412 parlamentsmedlemmer stemte for regjeringens forslag om å bruke «alle nødvendige midler» for å avvæpne Irak. 149 av Parlamentets medlemmer stemte imot forslaget.

Et forslag fra krigsmotstanderne om at krig mot Irak ikke er rettferdiggjort ble nedstemt. Kun 217 av Parlamentets 659 medlemmer, 130 av dem fra Labour, stemte for forslaget.

For to uker siden stemte 122 Labour-representanter imot regjeringens Irak-politikk, og det var foran tirsdagens avstemning spekulert i at antallet opprørere kunne komme opp i 200.

- Irak-krisen vil avgjøre hvordan det internasjonale samfunn håndterer framtidige sikkerhetstrusler, det vil ha avgjørende betydning for utviklingen av FN og EU, og det vil påvirke forholdet mellom USA og Europa, sa Blair da han ba om det britiske Underhusets støtte til militært angrep.

Forme internasjonal politikk

- Krisen vil forme internasjonal politikk i en hel generasjon framover, sa statsministeren før avstemningen.

En blek, men bestemt statsminister sa han var «lidenskapelig overbevist» om at Storbritannia må holde fast ved beslutningen om å fjerne Saddam Hussein med makt.

- Å vike unna en konfrontasjon med Saddam Hussein nå, vil få alvorligere konsekvenser enn å gå til angrep. Hvem vil seire og hvem vil gråte hvis vi trekker våre styrker ut av Golfen nå? Skal vi fortelle våre allierte at i det øyeblikket de trenger vår besluttsomhet, så svikter Storbritannia? Jeg vil ikke delta i en slik handling, sa Blair.

- Vår feil har ikke vært utålmodighet. Sannheten er at tålmodigheten vår skulle vært slutt for uker, måneder og år siden, sa han.

Satser karrieren

Blair har satset sin politiske karriere på støtten til USA i Irak-konflikten. Men han var sikret flertall i Underhuset for beslutningen om å sende britiske soldater i krigen, dels fordi det konservative partiet støtter opp om regjeringen.

Tre ministere har trukket seg fra regjeringen i protest mot en Irak-krig uten FN-mandat. Den populære parlamentariske lederen Robin Cook, tidligere utenriksminister, trakk seg mandag. Tirsdag ble han fulgt av Lord Philip i helsedepartementet og John Deham i innenriksdepartementet.

Men utviklingsminister Clare Short valgte overraskende å forbli i regjeringen. Hun sa i forrige uke sa det var «dumdristig» å gå til krig uten FN-mandat, men mente tirsdag at det ville være «feigt» å trekke seg nå.

Et annet lyspunkt for Blair tirsdag var en måling i avisen the Guardian, som viste en økt oppslutning om krig i Storbritannia, selv om motstanderne fortsatt er i flertall.

Støtten til militært angrep har økt med 9 prosentpoeng siden forrige måned til 38 prosent, mens motstanden er redusert med 8 prosentpoeng til 44 prosent.

(NTB)