Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigsveteran går i strupen på Bush

John F. Kerry (59) er trolig den eneste som kan ta kampen opp mot George W. Bush i presidentvalget neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): «Hangarskip-prøven» for amerikanske presidentkandidater er allerede et etablert faktum. Den består i at man tar «Top Gun»-bildet av George W. Bush i flygerdress på dekket av USS «Abraham Lincoln» og setter inn bildet av kandidaten. Den som ikke ser komplett latterlig ut, går videre.

Og den som ser naturlig og militært troverdig ut, kan stille opp i presidentvalgkampen mot George W. høsten 2004.

Den eneste demokratkandidaten som kan komme helskinnet ut av en slik prøve, er senator John F. Kerry fra Massachusetts. Pussig nok er det få som setter spørsmålstegn ved om Bush ser militært troverdig ut i jagerflykostymet på hangarskipsdekket.

Machovalg

- Han vifter med sin blodige skjorte, sier Kerrys motstandere hver gang han bruker sin fortid som aktivt kjempende og dekorert soldat i Vietnam.

Selv svarer han slik:

- Jeg er den eneste som stiller opp om å bli president som virkelig har kjempet i en krig. Jeg trenger ikke å sitte i Det ovale kontor og bli fortalt alt. Jeg lærte det ved fronten.

Alle de andre kandidatene, inkludert George W., kom seg unna tjenesten i Vietnam.

John F. Kerry, med samme initialer som John F. Kennedy, var ferdig jurist da han meldte seg til den amerikanske marinen. Han tjenestegjorde på en kanonbåt i Mekongdeltaet og ble tre ganger dekorert med Purple Heart for modig innsats.

For første gang siden Dwight D. Eisenhower brukte sin krigsinnsats for å bli valgt i 1952, kommer trolig militær bakgrunn og troverdighet til å spille en viktig rolle i valgkampen i 2004.

Terrortruslene, krigene i Afghanistan og Irak har skapt klima for et machovalg hvor autoritet som øverstkommanderende kan bli avgjørende.

Situasjonen nå er en annen enn da krigsveteranene Robert Dole og John McCain forsøkte seg som presidentkandidater. Begge sier krigsbakgrunnen hjalp dem, men bare et stykke på vei. Til slutt er det synspunkter, stemning, penger og hell som avgjør. Kerry prøver å profilere seg på helse og helseforsikringer. Et viktig, men vanskelig tema i amerikansk politikk. Øvrige saker er arbeidsplasser, mindre oljeavhengighet og miljøvern - ingen originale kampsaker for en demokrat.

Det republikanske partiet aner motstanderen i Kerry. De har allerede begynt å omtale han som overlegen, stiv og uten kontakt med vanlige folk. Han portretteres som karikaturen av en østkystliberaler fra Boston.

Kerrys kone, Teresa Heinz Kerry, kan bli hans store fortrinn eller største byrde i valgkampen. Hun er registrert republikaner, snakker fem språk og er kjent for å si tingene rett ut, og vel så det. De giftet seg for ti år siden og er et av høyprofilekteparene i det politiske miljøet i Washington D.C.

Lykkehatt

John F. Kerry liker å reise og forteller gjerne om da han i sin ungdom tok båt fra Norge til England, og at han har to bilder av seg selv på skrivebordet: ett sammen med John Lennon og ett fra fronten i Vietnam.

Men hvem er han egentlig? En av hans rådgivere gir et hint:

På innsida av Kerrys dokumentmappe er det en hemmelig, liten lomme med glidelås. Inne i den ligger det en gammel og litt muggen militærhatt. Det er hans lykkehatt. Gitt ham av en CIA-fyr på et spesialoppdrag i Kambodsja.

Den kan komme til nytte.

TØFFING: I militærjakke utfordrer John F. Kerry president George W. Bush. Den 59 år gamle Vietnam-veteranen er dekorert tre ganger med Purple Heart for modig innsats.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media