Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigsveteran og trebarnsfar forsvant sporløst i 1964. Nå er mysteriet løst

Ble mistenkt for å være Zodiac-morderen. Men hvorfor han plutselig dro fra dem, vil familien aldri få svar på.

MYSTERIUM: Eks-soldaten forlot familien sin. Først etter hans død fant de ut hvem han egentlig var. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han hadde kjempet under 2. verdenskrig og fikk purpurhjertet for sin innsats. Han giftet seg, fikk tre barn og levde et vanlig familieliv. Men i 1964 var plutselig Robert Ivan Nichols forduftet.

Forsvinningen er blitt kalt et av Ohios største mysterier. Nå, mer enn 50 år senere, har barna endelig fått svar på hva som skjedde med faren deres, skriver CNN.

Den døde mannen

For å finne starten på oppklaringen, må man tilbake til en julidag i 2002. En mann ved navn Joseph Newton Chandler III blir funnet død i sitt hjem i Cleveland. Undersøkelser viser at 76-åringen har tatt sitt eget liv omkring ei uke tidligere. På kalenderen i leiligheten er datoen ringet rundt. Kroppens tilstand gjør det imidlertid umulig å ta fingeravtrykk.

Historien kunne stoppet der, som et hvilket som helst dødsfall. Men bankutskrifter viste at mannen hadde 82 000 dollar på kontoen. Jakten på arvinger startet, men da politiet søkte i sine arkiver etter Joseph Newton Chandler III, fant de en helt annen enn 76-åringen.

Det viste seg at identiteten egentlig tilhørte en åtte år gammel gutt, som sammen med sine foreldre hadde mistet livet i en bilulykke i 1945. Den avdøde hadde stjålet identiteten til den unge gutten, og brukt hans navn resten av sitt liv. Så hvem var den døde mannen, som hadde mer enn 650 000 norske kroner på kontoen?

DNA-spor ga svar

Spekulasjonene har vært mange underveis. Kunne han være den beryktede «Zodiac-morderen», som ingen har klart å avsløre. Eller var han flykapreren D.B. Cooper, som forsvant i 1971. Saken ble til slutt lagt bort.

Da U.S Marshals tok over etterforskninga i 2014, dukket det imidlertid opp et nytt spor. Det viste seg at krigsveteranen hadde oppsøkt et sykehus to år før han døde. Der ble det også tatt vevsprøver av mannen.

Ved hjelp av prøvene og omfattende DNA-analyser, klarte man i 2016 å komme fram til at mannens opprinnelige etternavn var Nicholas eller Nichols. Ett stort steg nærmere oppklaring var tatt.

- Visste det var ham

Sporet ble fulgt videre, men det skulle gå enda to år før mysteriet endelig kunne løses. I mars i år fant politiet fram til Nichols' sønn. Nye genprøver ble tatt, og analyser gjennomført. Denne uka kom til slutt svaret både familien og politiet lenge har ventet på. Den døde mannen var Robert Ivan Nichols. Familiebåndet ble bekreftet.

- Da jeg så bildene, visste jeg at det var ham, sier sønnen, Phil Nichols, til CNN.

Svaret på hvorfor faren forlot ham, hans to søsken og deres mor i 1964, sitter han derimot fortsatt uten. Selv tror han det var på grunn av barnebidrag og den økonomiske situasjonen familien befant seg i. Han husker imidlertid at faren sendte en rekke postkort fra steder rundt omkring i USA, like etter at han forsvant.

- Jeg bærer på ingen måte nag til ham for at han dro. Håpet mitt var alltid at han hadde fått et lykkelig liv et annet sted, sier sønnen.

Mysteriet med Nichols er ikke det eneste i USA som har blitt løst ved hjelp av genetiske prøver i år. Ved å ta i bruk såkalte genealogiske databaser, som samler inn menneskers DNA for kartlegging av slektstrær, gikk politiet ut med at de hadde pågrepet en mann, mistenkt for å være den beryktede «Golden State Killer». De har også sagt at de tror «Zodiac-morderen» kan avsløres på samme måte

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media