Krigsveteranen Merrill (86) fikk regning fra Nord-Korea

Ble holdt igjen som turist, og tvunget til å unnskylde koreakrigen. Så kom regninga.

KRIGSVETERAN: Merrill Edward Newman (I midten, nederste rad) sammen med medlemmer av Kuwol-gerilliaen, som han var med på å trene opp under koreakrigen. I fjor ble den nå 86 år gamle krigsveteranen arrestert da han gjestet Nord-Korea som turist. Han satt 42 dager som fange på sitt eget hotellrom, beskyldt for å være både krigsforbryter og spion. Foto: REUTERS/Kim Kwoang-in/NTB-Scanpix
KRIGSVETERAN: Merrill Edward Newman (I midten, nederste rad) sammen med medlemmer av Kuwol-gerilliaen, som han var med på å trene opp under koreakrigen. I fjor ble den nå 86 år gamle krigsveteranen arrestert da han gjestet Nord-Korea som turist. Han satt 42 dager som fange på sitt eget hotellrom, beskyldt for å være både krigsforbryter og spion. Foto: REUTERS/Kim Kwoang-in/NTB-Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ganske nøyaktig et år siden den nå 86 år gamle amerikanske koreakrig-veteranen Merrill Newman ble overraskende arrestert i Nord-Korea. Nå viser det seg at han etter hjemkomsten til USA fikk en ny overraskelse. En regning på over 3000 dollar.

Det var i november i fjor at den gamle krigsveteranen gjestet det lukkede landet som turist. For første gang på over 60 år fikk han se landet som var fienden da han kjempet i den USA-ledete FN-styrken på Sør-Koreas side i den blodige borgerkrigen som kostet nærmere to millioner mennesker livet.

Måtte si unnskyld Under krigen var Newman del av en hemmelig gruppe amerikanske soldater som trente antikommunistiske partisaner i Seoul. Han fortalte dette til sine nordkoreanske turistguider - og spurte også om han kunne møte overlevende fra krigen på nordkoreansk side.

Dette falt ikke i smak hos sine oppassere, og var årsaken til at den gamle mannen ble arrestert og holdt fanget i 42 dager på sitt hotellrom i Yanggakdo Hotel i Pyongyang. Han ble også tvunget til å lese opp en unnskyldning og tilstå flere krigsforbrytelser før han ble sluppet løs og sendt hjem til USA via Kina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer