«Krigsveteraner foreslår Milosevic til fredsprisen»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fyringsoljen til byene Cacak og Uzice, gave fra den norske regjeringen, er endelig kommet inn. Men de fire bussene til byen Kikinda venter fremdeles på grensa.

I år skal det holdes valg. Etter loven skal dommere være formenn i valgnemndene, og domstolene skal behandle klager over valgnemndenes beslutninger. I løpet av 1999 har regjeringen avsatt flere titalls dommere, bl.a. to høyesterettsdommere, helt i strid med grunnloven. Den har utnevnt omkring 600 nye, omtrent samtlige medlemmer av ekteparet Milosevics partier. Så mye om den uavhengige dømmende makt. Og frie valg.

Alle forretningskontoer må åpnes i et regjeringskontrollert finansorgan som kan ta ut andres penger som det vil. Da det tok for mye penger fra avisa Danas i forbindelse med inndriving av en bot, ble overskytende beløp ikke tilbakebetalt. Forklaringen var at staten ikke kan ha minus på sin konto. Trykkeriet ABC fikk derimot vite at det som var tatt for mye, kunne betraktes som forskudd på framtidige straffer. Og Vojislav Seselj, kommende jussprofessor, forklarte at eiendommer nasjonalisert etter 1945 ikke blir privatisert igjen, fordi det som er tatt, er tatt. Så mye om privateiendom.

Her brukes både gregoriansk, juliansk og islamsk kalender, så det er to juler, to nyttår og ramadan i løpet av tre uker. Det blir mange ønsker om et godt nytt år. Men ifølge en skolegutt er et godt nytt år et abstrakt substantiv. Ti prosent av befolkningen regner med at det blir bedre, 55 dårligere og 35 vet ikke. Optimismen spres nå av statistisk sentralbyrå: Mens prisene går opp, går den statistiske inflasjonen ned.

Ellers har fru Mira Markovic beskyldt universitetslærere for å selge narkotika og valuta til studenter, den albanske forfatteren Flora Brovina er dømt, regjeringen har diktet opp en ny terroristgruppe med ansvar for litt av hvert, det er blitt innført nye ordener med masse gull og briljanter, og noen krigsveteraner har foreslått Milosevic til Nobels fredspris.

Ifølge opinionsmålingene fra ukemagasinet Vreme har sosialister og radikale størst støtte hos de med lavest utdannelse. Blant sosialistenes velgere har 59 prosent bare grunnskole, blant de radikale 52,8. Omkring 18 prosent av befolkningen har ingen utdanning eller mindre enn åtteårig grunnskole, 26 har bare grunnskole, altså 44 prosent. Blant sosialistene er 49,4 prosent eldre enn 60 år, 39,2 er pensjonister.

De første foreldre har nektet å ta imot utmerkelser på vegne av sine drepte sønner og bedt om at de blir hengt rundt halsen på Milosevics sønn som ikke var med som soldat.

Det er lørdag ettermiddag. Jerndører stenges, alarmsystemer settes på, bikkjer slippes ut, vakter går omkring. De besittendes Festning Beograd skal overta for helga.

Opposisjonen har vunnet valgene i Kroatia. Regimet her har mistet sin nestbeste utenlandske medspiller etter Nato. I alle fall noen lyspunkter.