Krigsveteraner vil fjerne tysker

Nord-Trøndelag krigsinvalideforening nekter å ha tyskeren Carl Heinz Cegla (44) med i et utvalg som skal forberede et krigsminnesmerke ved den tidligere tyske konsentrasjonsleiren Falstad i Levanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Falstad fangeleir var trolig den mest brutale konsentrasjonsleiren i Norge under siste verdenskrig.

Nå fortsetter krigen etter at en tysk statsborger er blitt med i det nyoppnevnte utvalget som skal forberede et krigsmuseum i Falstad.

Tyskeren krigsinvalideforeningen vil fjerne er 44-årige Carl Heinz Cegla, som til daglig er overarkitekt i Nord-Trøndelag fylkeskommune. Han har bodd i Levanger de siste 20 årene.

- Jeg lurer på når denne krigen skal ta slutt, sier Cegla, som tror utspillet fra krigsinvalideforeningen vil gi feil signaler til dagens ungdom.

- Dette bygger opp om holdninger som ikke akkurat peker i retning av samarbeid nasjonene imellom. Tvert imot formidler denne konflikten en heroisering av det uforsonlige, sier Cegla til Dagbladet.
Styret i Nord-Trøndelag krigsinvalideforening på sin side er kraftig provosert over at Levanger kommune har valgt en tysker til arbeidsutvalget.

Sto for drapene

- Jeg har ikke noe mot Cegla personlig, men mener det er galt at han som tysker er med i arbeidsutvalget for Falstadminnet. Cegla tilhører jo nettopp den nasjonen som sto for drapene og overgrepene i Norge og på Falstad, sier leder av Nord-Trøndelag krigsinvalideforening, Sturla Røiseng.

Røiseng finner ikke noe formidlende trekk ved at Cegla er født etter krigen og har bodd i Norge i mer en 20 år:
- Jeg ser ikke at det skal være noe argument. Dersom Cegla ikke trekker seg nå, vil vi gå til formannskapet i Levanger kommune for å få ham fjernet.

Vil trekke seg

Røiseng, som tidligere har mottatt Kongens fortjenenstemedalje i gull for sitt arbeid for krigsinvalide i Nord-Trøndelag, framholder at styret i foreningen stiller seg bak en uttalelse hvor man ber om at Cegla fjernes.

Carl Heinz Cegla sier til Dagbladet at han nå vurderer å trekke seg fra utvalget.

- Dersom min tilstedeværelse på noen måte kan skade arbeidet med å få til et krigsminnesmerke ved Falstad fangeleir, trekker jeg meg. Arbeidet for et minnesmerke over krigens redsler er overordnet mine personlige interesser i saken, sier Cegla.

Forfatteren Dag Skogheim Skogheim mener det er viktig at en tysker er med i utvalget. har skrevet en rekke bøker om andre verdenskrig. Hans far satt i sin tid i fangenskap på Falstad og i Tyskland under krigen.
- Slik jeg ser det bør representanter for alle de nasjonaliteter som var involvert i hendelsene på Falstad under krigen være representert i utvalget. I motsatt fall vil vi få et helt feil perspektiv på hendelsene.

Støtte fra «Kjakan»

Krigsinvalideforeningen får imidlertid støtte for sitt syn av krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønstebye.

- Jeg kjenner ikke saken i detalj, men forstår at Cegla fortsatt er tysk statsborger og finner det merkelig at han skal være med i et slikt utvalg, sier han.