Krigsvrak skaper stinkbombe i Moss

«Mosselukta» tilbake i byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ble folk i Moss plaget med en ny runde kvalmende stank etter oljelekkasjer fra krigsvraket Nordvard. Mandag starter tømmingen av vraket, melder NTB.

Det var i forbindelse med klargjøring for tømmingen at lekkasjene oppsto, melder NRK.

- Det er en ekstremt kraftig lukt av den gamle tyntflytende trekulloljen. Jeg regner ikke med at det har sluppet ut mer enn mellom 50 og 100 liter, men på grunn av værsituasjonen skapes det lukt for bebyggelsen nær fjorden, sier prosjektleder Stein-Inge Riise i Riise Underwater Engeneering, som har fått jobben med å tømme vraket.

Etter at det gamle krigsvraket begynte å lekke tidligere i høst, har omtrent halvparten av beboerne i området rapportert om helseplager som hodepine, kvalme og irriterte luftveier.

Østfoldbyen er kanskje mest kjent for den såkalte «Mosselukta» som plaget byen i mange år. Det kom fra celluloseproduksjonen som siden 1800-tallet har holdt til i byen, men utover på 2000-tallet begynte den verste lukta å legge seg. I dag er den nesten helt borte.

Nå kan det imidlertid se ut til at Mosselukta er tilbake, men i ny form.

De nye lekkasjene søndag gjør at det ikke går an å ha vinduene åpne i området. Det er et tynt lag med olje kan på fjorden, som firmaet jobber med å få opp med lenser.

Nordvard ligger på 35 meters bunn i Mossesundet, utenfor Moss Aktiemøller. Skipet, som ble kapret av tyskerne under krigen, ble senket under et alliert luftangrep i 1944.

NTB/Dagbladet.no.