Krigen i Ukraina:

Krim-brua angrepet: - To drept

To personer skal være drept i et angrep mot Krim-brua natt til mandag. Ukrainas sikkerhetstjeneste skal stå bak, ifølge ukrainske og internasjonale medier.

To personer skal være drept i et angrep mot Krim-brua natt til mandag. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et foreldrepar skal ha blitt drept og deres datter innlagt på sykehus etter et angrep mot Krim-brua natt til mandag.

Det melder russiske myndigheter, som anklager Ukraina for å stå bak.

- I natt begikk terrorist-regimet i Kyiv en ny forbrytelse: De angrep Krim-brua. Kyiv kunne ikke unngå å vite at bil-delen av brua utelukkende er sivil, sier Vladimir Konstantinov, lederen for parlamentet på Krim-halvøya, ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Guvernør bekrefter dødsfall

Familien skal ha kjørt en bil over brua da angrepet fant sted, ifølge lokale myndigheter.

Bilder og videoer av en bil med store ødeleggelser sirkulerer nå på ulike sosiale medier.

- Vi har alle sett en video på nettet av en ødelagt bil med Belgorod-skilter. Informasjonen som er tilgjengelig for øyeblikket er at en jente er skadd. Det tyngste er at foreldrene hennes døde, sier guvernør Vjatsjeslav Gladkov i den russiske grenseregionen Belgorod.

Det går både jernbane og vei over brua, men jernbanen ble tilsynelatende ikke rammet av angrepet.

Den amerikanske tankesmia ISW mener målet med den ukrainske motoffensiven er å slite ut den russiske hæren, ikke å gjenerobre store landområder. 4. juli sprengte Ukraina et russisk ammunisjonslager. Video: Telegram @donetchan / Twitter. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Sikkerhetstjeneste står bak

Offentlig har ukrainske myndigheter gått ut og kalt hendelsen på Krim-brua for en mulig provokasjon fra Moskvas side.

- Skapelsen av slike provokasjoner, som okkupasjonsmyndigheter på Krim umiddelbart rapporterer høyt veldig høyt om, er en typisk måte å løse problemer på for myndighetene på Krim og aggressord-landet, sier Natalija Humenjuk, talsperson for Ukrainas sørlige militæravdeling, ifølge Reuters.

Den ukrainske nettavisa Ukrajinska Pravda melder imidlertid at angrepet mot Krim-brua ble gjennomført av ukrainske myndigheter, nærmere bestemt sikkerhetstjenesten SBU og den ukrainske marinen, og viser til anonyme kilder.

Nettavisa melder videre at overflate-droner skal ha blitt brukt i angrepet.

Også det internasjonale nyhetsbyrået AFP har fått samme opplysninger.

USA har godkjent overleveringen av våpen til Ukraina som strider med amerikansk og internasjonal lovgivning. Video: AP / Twitter / USDOD / Next Media Animation. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Anklager amerikanske politikere

Sentrale russiske myndigheter anklager også USA og Storbritannia for å ha medvirket til angrepet.

- Dagens angrep mot Krim-brua ble gjennomført av Kyiv-regimet. Dette regimet er terrorister, og har alle kjennetegnene til en internasjonal organisert kriminell bande, sier Marija Zakharova, talsperson for det russisk utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Avgjørelsene blir tatt av ukrainske tjenestepersoner og militæret, med direkte deltakelse fra amerikanske og britiske etterretningstjenester og politikere. USA og Storbritannia styrer en terrorist-stat, legger Zakharova til.

Ukraina hevder de har tatt en høyde sør for byen Bakhmut og nå kontrollerer veiene inn og ut av byen. Video: Telegram / Twitter / AP / NTB. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Russland: - Terrorist-regime

De russiskinnsatte myndighetene på Krim melder tidlig mandag morgen at det skal være nok av drivstoff, mat og andre nødvendigheter lagret på halvøya.

Veitrafikken over brua er stengt, men jernbanetrafikken kan fungere tross angrepet, ifølge lokale myndigheter.

Brua går fra Krasnodar i Russland og over Kertsjstredet, som skiller Svartehavet fra Azovhavet, til Krim-halvøya, og ble åpnet av Russlands president Vladimir Putin i 2018.

Den 19 kilometer lange brua var et av Putins prestisjeprosjekter etter annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya i 2014.

Siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina i februar i fjor, har brua fungert som en av de viktigste forsyningslinjene til Vladimir Putins brutale krigsmaskin.

Dagbladet oppdaterer saken.

Krigen i Ukraina
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer