Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krim er like hellig for Russland som Tempelhøyden i Jerusalem er for jøde

Putin langer ut.

ÅRLIG TALE: President Vladimir Putin. Foto. AP / Pavel Golovkin / NTB scanpix
ÅRLIG TALE: President Vladimir Putin. Foto. AP / Pavel Golovkin / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Vladimir Putin sier at utviklingen i Ukraina viser at Russland har valgt riktig kurs, samtidig som han anklager vestlige land for å ha håndtert krisen med «ren kynisme».

I sin årlige tale om rikets tilstand kom Putin med harde utfall mot vestlige land. Blant annet anklaget han Vesten for å bruke sanksjoner til å undergrave Russland.

- Hver gang noen mener at Russland er blitt for sterkt og for selvstendig, brukes disse verktøyene med det samme, framholdt Putin fra talerstolen i Statsdumaen torsdag.

Han kalte utviklingen sørøst i Ukraina en tragedie og framholdt at Russland aksepterer nabolandet som et «broderland».

- Det er godt kjent at Russland ikke bare støttet Ukrainas, men også andre tidligere Sovjetrepublikkers ambisjoner om å bli uavhengige stater, framholdt han.

Men presidenten fastslo også at Krim-halvøya har en helt spesiell betydning for Russland, og at den russiske annekteringen tidligere i år var helt i tråd med folkeretten.

- Krim er like hellig for Russland som Tempelhøyden i Jerusalem er for jøder, fastslo han.

Hyllet folket Putin startet talen i underhuset i nasjonalforsamlingen med å hylle det russiske folk, som han mener har æren for å ha gjort Russland til et sterkt land.

Deretter anklaget han andre land for å ønske at Russland går i oppløsning på «samme vis som Jugoslavia», noe han understreket at Russland ikke vil tillate.

I talen rettet han skarp kritikk mot USAs planer om å bygge et rakettskjold i Europa, og insisterte på at Russland fortsatt ønsker et samarbeid vestover.

- Russland vil ikke stanse samarbeidet med USA og Europa, og vil ikke isolere seg selv. Det vil være et tegn på svakhet, understreket han, og avviste at Russland lar seg tvinge til noe som helst.

Sanksjoner Putin var på forhånd ventet å bruke store deler av talen til å snakke om landets økonomi, som nå strever i motbakke på grunn av de vestlige sanksjonene i forbindelse med Ukraina-konflikten.

- Sanksjonene er ødeleggende for alle land, fastslo Putin, men han insisterte også på at sanksjonene kan komme til å stimulere russisk økonomi.

Han oppfordrer investorer som har bidratt til kapitalflukt, til å vende tilbake til Russland. De vil få «amnesti», lover han.

Som tiltak mot den økonomiske krisen vil han fryse skattenivået de neste fire årene, og han ber sentralbanken innføre strenge tiltak for å bli kvitt valutaspekulanter etter at kursen på rubelen har rast kraftig.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling