Krim erklærer selvstendighet

Nasjonaliserer all statlig ukrainsk eiendom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regionalforsamlingen på Krim erklærte i dag selvstendighet fra Ukraina. All statlig ukrainsk eiendom nasjonaliseres og blir en del av Krim.

Også installasjonene til de to ukrainske selskapene Chornomornaftogaz og Ukrtransgaz er nå nasjonalisert, ifølge en kunngjøring på den selverklærte nasjonalforsamlingens nettside.

Den ukrainske hæren på Krim vil også oppløses, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Ukraina mobiliserer
Ukraina innkaller nå 40 000 reservister til den ukrainske hæren, melder NTB. Det var etter at regionalforsamlingen på Krim erklærte selvstendighet at den ukrainske nasjonalforsamlingen godkjente et dekret fra presidenten om å mobilisere reservistene i hæren.

Halvparten av reservistene vil utplasseres i de væpnede styrkene, mens resten vil gå inn i et nyopprettet heimevern.

— Det er en veldig spent situasjon, og vi er svært bekymret over tallet på russiske soldater ved Ukrainas østgrense, sier den ukrainske utenriksministeren Andrij Desjtsjytsia etter å ha møtt NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i Brussel mandag, i følge NTB.

Det ligner scenariet i Georgia i 2008, sier han om Ukrainas situasjon og frykter en lignende militær opptrapping som for seks år siden.

Den ukrainske utenriksministeren understreker at Ukraina nå jobber hardt for å unngå provokasjoner og for en fredelig løsning.

Kommentar: Snarvei til helvete utsatt?

Folkeavstemning
Det var i går det ble holdt folkeavstemning på Krim. Innbyggerne fikk da valget mellom å bli en del av Russland, eller vende tilbake til den ukrainske grunnloven fra 1992.

Valget ble gjennomført med russiske militære styrker i gatene, og blir fordømt av regjeringen i Kiev og Vesten som i strid mot folkeretten.

Valgdeltagelsen var i følge enkelte kilder 97 prosent, og et overveldende flertall stemte for at regionen skal innlemmes i Russland.

Tidligere i dag fordømte den midlertidige ukrainske presidenten Turtsjynov folkeavstemningen og anklaget Russland for aggresjon.

- Russland forsøker å skjule sin fortsatte aggresjon med denne store farsen de kaller en folkeavstemning, som verken vil bli anerkjent av Ukraina eller av den siviliserte verden, sa Turtsjynov ifølge NTB.

Sanksjoner
I dag møtes EUs utenriksministre i Brussel for å diskutere hvilke sanksjoner som skal innføres mot Russland. EU ønsker å innføre sanksjoner mot Russland som svir, men må også finne en balansegang slik at døra ikke stenges for diplomatiske løsninger.

Kommentar: EU tør ikke straffe Putin for hardt.

— Det er omtrent 20 personer fra Russland og Krim på EUs sanksjonsliste, men listen kan bli utvidet, sa Tsjekkias utenriksminister Lubomír Zaorálek da han ankom møtet i Brussel i dag, ifølge Reuters.

Det skal dreie seg om økonomiske sanksjoner og innreiseforbud til EU for personer i kretsen rundt Putin.

Catherine Ashton, EUs utenrikssjef, sa at den såkalte folkeavstemningen var ulovlig etter Ukrainas konstitusjon og internasjonal lov, da hun snakket med reportere i Brussel i dag.

— Jeg ber Russland nok en gang om å møte ukrainske ledere og starte en dialog, og å forsøke å de-eskalere situasjonen, vær så snill, raskt, så raskt som mulig. Vi har ikke sett noen forsøk på det, sa hun ifølge BBC.

— EU kan ikke bare lene seg tilbake og tillate denne situasjonen, men ministrene må tenke nøye over hva responsen deres skal være, sa Ashton.

USA vil aldri anerkjenne folkeavstemningen
I går hadde Obama en telefonsamtale med Putin. Da sa han at folkeavstemningen på Krim var et brudd på den ukrainske konstitusjonen, og ble holdt mens det foregikk en militær intervensjon. Derfor vil resultatet aldri bli anerkjent av USA.

Obama la også vekt på Russlands krenkelse av Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, og USA er forberedt på å innføre sanksjoner mot Russland på grunnlag av dette, i følge pressekontoret ved Det hvite hus.

Kreml har et annet perspektiv enn Det hvite hus om den samme telefonsamtalen.

De skriver at Putin påpekte at de nåværende myndighetene i Kiev så langt har feilet i å demonstrere evne og ønske om å kontrollere ultranasjonalistiske og radikale grupper som destabiliserer situasjonen i landet, og som terroriserer vanlige mennesker, inkludert de russisk-talende innbyggerne.

Putin påpekte at beslutningen om å holde en folkeavstemning var henhold til internasjonal lov og FN-charteret, og i tråd med presedensen som ble skapt om Kosovo.

 

 FOLKEAVSTEMNING :  Jublende mennesker i gatene i Krim i går. Et overveldende flertall stemte for å bli innlemmet i Russland. Foto: AP Photo/Andrew Lubimov
FOLKEAVSTEMNING : Jublende mennesker i gatene i Krim i går. Et overveldende flertall stemte for å bli innlemmet i Russland. Foto: AP Photo/Andrew Lubimov Vis mer