Krim-krig i Verdal

Lensmann Geir Ove Heir endret arbeidsmetodene og lar politiet i Verdal plage det kriminelle miljøet. Nå blir han selv truet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VERDAL (Dagbladet): Verdal har vært plaget av mye kriminalitet de siste åra, hovedsakelig narkotikaomsetning og vinningsforbrytelser. For å hindre rekruttering og økt kriminalitet har politiet vært mer aggressive overfor de kriminelle miljøene. Det har imidlertid gjort situasjonen svært tilspisset i kommunen i Nord-Trøndelag.

Nå utsettes politiet for vold og trusler.

Ved to anledninger er det blitt kastet store steiner inn på kontoret til lensmann Geir Ove Heir. En politibetjent fikk nylig ramponert bilen sin.

Dessuten verserer det rykter i Verdal om at verre aksjoner er under planlegging. Det tar lensmann Heir med knusende ro.

Tøffe metoder

- Dette betyr at vi gjør en god jobb, og at det er stor frustrasjon blant de mest aktive kriminelle. De skal bare ikke tro at vi lar oss skremme av trusler, sier Geir Ove Heir til Dagbladet.

Han avviser blankt beskyldningene om at politiet driver trakassering, men vedgår at det blir brukt tøffe arbeidsmetoder.

- Men vi har ingenting å skjule. Jeg tar gjerne imot kritikk, men ikke gjennom trusler og vold, sier Heir, som understreker at han har full støtte fra sine overordnede.

Politimesteren i Nord-Trøndelag, Trond Prytz, sa i går til Adresseavisen at det er politiets jobb å plage kriminelle, og at det er et virkemiddel de vil fortsette å bruke.

På glattcelle

Men flere ungdommer hevder at politiet går for langt. Representanter for det kriminelle miljøet har de siste dagene gått ut i lokalmediene og kritisert arbeidsmetodene.

- Vi blir trakassert og herjet med. Politiet går langt utover sine fullmakter, sa Per Kristian Bulling (18) og Andre Vollan (21) til Adresseavisen og viste til flere episoder der de var blitt ransaket eller kastet på glattcelle.

- Vi kan knapt gå over dørstokken før de stopper oss eller forfølger oss, sa Bulling.

Tidligere i uka sto Espen Sandberg (21) fram i Trønder-Avisa og anklaget politiet for dårlig behandling.

Samme Sandberg brakk ryggen da han forsøkte å flykte fra politiet, men måtte likevel på glattcelle.

- Det rimer ikke når disse personene står fram på denne måten. De forteller ikke hele sannheten, er lensmann Geir Ove Heirs svar på beskyldningene.

- Går for langt

Dagbladet var i går i kontakt med alle tre guttene. Ingen av dem ønsket å stå fram.

De får imidlertid støtte fra forsvarerne sine. Advokatene Steinar Wiik Sørvik, Trond Peder Nilsen og Gunnar Evjemo mener politiet går for langt.

- Det virker som politiet på Innherred synes det er verdt å bryte loven for å ta flest mulig kriminelle, uttaler Wiik Sørvik til Adresseavisen.

Når Dagbladet konfronterer lensmann Geir Ove Heir med denne påstanden, blir han tydelig irritert og sier:

- Vi har ingenting å skjule når det gjelder arbeidsmetodene våre. Det er min kommentar til slike påstander.

TØFFE METODER: Verdal-lensmann Geir Ove Heir. viser fram to steiner som ble kastet inn kontorvinduet hans.
HARDE FRONTER: Verdal sentrum i går kveld. Politiet har tatt opp kampen mot de kriminelle miljøene med harde midler og blir selv truet tilbake. Ingen av partene vil gi seg.