SPENNING: Ukrainske myndigheter har frigitt en video som tilsynelatende viser hvordan en russisk patruljebåt dundrer inn i sida på et ukrainsk marinefartøy. Dette skal ha skjedd noen timer før tre av landets marinefartøy ble beskutt og kapret av russiske skip. Video: twitter/avakovarsen / CNN Vis mer

Ukraina- og Russland-konflikten øker

Krim-krisa: - Russland vil tvinge Vesten til å respektere dem

Russerne vil ha mer respekt og kontroll over områdene rundt landet sitt, ifølge Russland-ekspert.

Russland tok i går beslag på to små ukrainske kanonbåter og en slepebåt, tilhørende den ukrainske marinen. Ukraina sier Russland anholdt båtene deres ulovlig, mens Russland mener skipene var ulovlig i farvannet, ifølge BBC.

- Det har bygget seg opp en spenning rundt navigeringen rundt Krim det siste halve året, så det var ventet at noe slikt kunne skje, forteller Tor Bukkvoll, Russland-ekspert og seniorforsker ved FFI, Forsvarets forskningsinstitutt.

- Veldig alvorlig

Men at en slik situasjon var ventet, betyr ikke at eksperter ikke lar seg uroe.

- Dette er ikke bra i det hele tatt, og er veldig, veldig alvorlig. Selv om Russland benekter dette, så er Russland og Ukraina i praksis i krig med hverandre. Samtidig tror jeg ikke situasjonen vil eskalere ytterligere, da ingen av partene ønsker det, sier Bukkvoll og forklarer hvorfor.

- Ukraina er fullstendig militært underlegen Russland. De har bare ti til femten krigsskip siden de mistet nesten hele marineflåten sin da Russland tok over Krim.

Internasjonale fordømmelser

«Kampen om Azov-havet er en lenge varslet krig. Utfallet er også kjent. Russerne gjør som de vil», kommenterer Dagbladets Morten Strand.

Men dette skaper internasjonal uro og fordømmelser. Så også fra Norge.

- Russisk maktbruk mot ukrainske fartøyer er uakseptabel og vi oppfordrer Russland til å frigi fartøyene med mannskap. Fartøy må sikres fri passasje til ukrainske havner i Azovhavet, sier Ine Eriksen Søreide (H), Norges utenriksminister, i en uttalelse.

NAVLESTRENGEN: Brua over Kertsj-stredet som har forsterket konflikten om Azov-havet mellom Russland og Ukraina. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
NAVLESTRENGEN: Brua over Kertsj-stredet som har forsterket konflikten om Azov-havet mellom Russland og Ukraina. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Både Søreide og det internasjonale samfunnet ber nå både russere og ukrainere om å «vise tilbakeholdenhet og redusere spenningen i området».

Unntakstilstand

Den ukrainske presidenten ønsker nå at landets parlament skal vurdere om de skal innføre unntakstilstand i Ukraina.

- Det er ikke så lett for presidenten å få gjennomført en unntakstilstand, og om han klarer det, vil det ikke være veldig populært i vesten. Ukraina er avhengig av vestlige investeringer, og med innføring av en unntakstilstand, vil det ikke være mange som vil investere, sier Bukkvoll.

STØTTE-DEMO: Høyreekstreme aktivister demonstrerte for å vise sin støtte til den ukrainske marinen etter at Russland anholdt tre ukrainske skip i Svartehavet søndag. Nå vurderer den ukrainske presidenten å innføre unntakstilstand. Foto: Gleb Garanich / Reuters / Scanpix
STØTTE-DEMO: Høyreekstreme aktivister demonstrerte for å vise sin støtte til den ukrainske marinen etter at Russland anholdt tre ukrainske skip i Svartehavet søndag. Nå vurderer den ukrainske presidenten å innføre unntakstilstand. Foto: Gleb Garanich / Reuters / Scanpix Vis mer

Annekteringen av de tre ukrainske båtene er første gang de to landene har kommet i en åpen konflikt de siste årene, selv om ukrainske styrker har kjempet mot russiskstøttede separatistgrupper øst i landet, melder BBC.

- Russerne prøver å etablere en praksis der deres annektering av Krim blir anerkjent i praksis, selv om det ikke vil skje offisielt. Russerne har fullstendig kontroll over Krim og bygger den opp militært, uten at noen kan gjøre noe med det, siden ingen er villig til å gå til krig mot Russland, sier Bukkvoll.

- Vil ha respekt

Det såkalte Kertsj-stredet og Azovhavet skal ifølge en traktat fra 2003 deles mellom Ukraina og Russland. De to landene har vært i konflikt over Krim-halvøya siden Russland annekterte området i 2014. Russland-ekspert Bukkvoll ser for seg en anstrengt konflikt i uoverstigelig framtid.

Krim-krisa: - Russland vil tvinge Vesten til å respektere dem

- Russland mener seg ikke-respektert i internasjonal politikk, og vil forsøke å få vesten til å respektere dem. Russerne mener at de sjøl skal ha mye mer å si i sine nærområder, og har mange krav som vil være vanskelig å innfri for vesten, sier Bukkvoll.

Han karakteriserer situasjonen som «veldig, veldig alvorlig».

- Det er en tragedie der vi er nå, men jeg ser ingen løsning, annet enn å håndtere den pågående konfrontasjonen, sier Bukkvoll.

- Eliteprosjekt

På sikt har han likevel et lite håp.

- Jeg ser noen russiske analytikere sier at konfrontasjonen mot vesten er et eliteprosjekt, og at befolkningen ikke ønsker dette. Om det på sikt blir press fra innbyggerne, kan det russiske regimet måtte legge om den offensive politikken mot vesten. Men dette er altså på lang sikt, sier Bukkvoll.