Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krimetterforskning som lover godt

Et solid ekspertpanel sørger for ÅSTED NORGE kan bli viktig for å løse et knippe uoppklarte rans- og drapssaker.

TEAM NORWAY: «Åsted Norges» Jens Christian Nørve, Hanne Kristin Rohde og John Christian Elden under innspilling av en promoteringsvideo. FOTO: JONAS FABRITIUS CHRISTOFFERSEN / TV 2
TEAM NORWAY: «Åsted Norges» Jens Christian Nørve, Hanne Kristin Rohde og John Christian Elden under innspilling av en promoteringsvideo. FOTO: JONAS FABRITIUS CHRISTOFFERSEN / TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første timen av TV2s nye ÅSTED NORGE, et program som skal forsøke å foreta ukentlige dypdykk i norsk kriminalitet, er nettopp avsluttet og førsteinntrykket er soliditet.
Kanalens erfarne krimreporter , Jens Christian Nørve, er den som leder tv-etterforskningen, og med seg i studio har han et kvalitetssikret ekspertpanel bestående av tidligere drapsetterforsker i Kripos, Asbjørn Hansen, tidligere leder av seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo, Hanne Kristin Rohde og forsvarsadvokat John Christian Elden. 

Grunnstammen for programmet er, for de som lenge har vært spesielt interesserte i kriminalsaker fra det virkelige liv, av meget kjent merke via svenske og norske tv-kanaler de siste snaue 20 åra.
I Sverige har de lang fartstid med "Etterlyst" på TV3, og i den senere tid har SVT kjørt på med stor suksess under banneret VECKANS BRÖTT,sistnevnte program kretser mye rundt den kriminologiske eksperten Leif G.W. Persson, mannen som også i en årrekke var med i "Etterlyst".
Det lengstvarende programmet innenfor denne sjangeren i Europa finner vi i Storbritannia der "Crimewatch" på BBC One
har vært på lufta siden 1984. Kanalen Max i Norge har også for tida serien Insider gående, så norske voldsforbrytere og gangstere har mange øyne rettet mot seg.

Og, det er godt å vite fordi alvorlig hverdagskrim og uoppklare drapssaker (cold cases) henger over ofrene som en evig pine, og ofte trenger politiet at publikum sier i fra om stort og smått, noe også Asbjørn Hansen påpekte flere ganger. Det kan nemlig være den minste ting som kan gjøre at etterforskernes puslespill faller helt på plass, som han sa.

I studio er det også tipstelefon der publikum kan ringe inn hvis de skulle komme på noe i sakens anledning.  De første sakene som ble tatt opp var blant annet en tre år gammel drapssak fra Sør-Odal der en mann ble nedkjørt og drept ikke langt fra sitt hjem. Politiet i Kongsvinger har nøstet lenge i denne saken som nå står litt i stampe, og familien til den avdøde utlovet en dusør på 100 000 kroner for opplysninger som kan få klarhet i hvem som kjørte på og drepte mannen som var ute og luftet hunden. Det kom inn tips som kan hjelpe famlien og politiet til å få vite sannheten om hva som hendte denne fryktelige oktoberdagen for tre år siden.

Det var også et par innslag om ran forskjellige steder i Norge av bensinstasjoner og butikker i tillegg til to eldre menn som før jul skal ha rundlurt eldre damer på Oslos østkant. Disse to mannfolkene ble det vist videoer av og de ble også godt identifisert, og det ble i flere av sakene opplyst om at det var kommet inn interessante tips fra pubikum. Eller som Rohde sa: Det er alltid noen der ute som vet noe om uoppklarte saker.

I mange krimsaker er det en stygg fare for at vi i pressen og folk forhåndsdømmer og eller leker hobbydetektiver, det er derfor rikitg at TV2 har hyret forsvarsadvokat Elden for å ta seg av den juridiske ryggdekningen. Han fungerer som en opponent, en fagperson som kan gi oss lekfolk en bedre forståelse om behovet for etterforskning og bevissikring så vi ikke tror at en arrestasjon fra politiets side automatisk løser en sak. Han kan påse på direkten at rettssikkerheten også blir ivaretatt.
Så, får vi se om ÅSTED NORGE bidrar til en større oppklaringsprosent for landets hardtarbeidende politifolk, og at TV2 i framtida ikke dramatiserer serien mer enn godt er. Ikke-fiksjons-krim fra gater, byer og bygder berører og opprører, og de trenger ikke å bli mer dramatisert for at vi skal forstå alvoret og behovet for å fakke ranere og drapsfolk. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media