Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krimhelt gjør Norge på langs

Vi kjenner ham som inspektør Dalgliesh i påskekrimmen, og om tre uker starter han innspillingen av en ny serie med TV-helten. Men sommeren 1997 vil nordmenn langs norskekysten få se skuespilleren Roy Marsden i en ganske annen rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han og kollega David Lumsden planlegger 12 ukers teaterturné med internasjonale skuespillere. I båt!

For seks uker siden fikk Lumsden denne kongstanken: «Hvorfor drar vi ikke til Ibsens hjemland med 15-16 skuespillere og framfører teater på bryggene for folk som vanligvis ikke går i teatret?».

Både Lumsden og Marsden er dypt fascinerte av Ibsens verker og har spilt Ibsen-roller i mange år. Det var en av grunnene til at de valgte Norge.

- Henrik Ibsen er utvilsomt den største dramatiker i moderne tid, slår de fast.

Tre stykker

Den ambisiøse tanken har fått vokse og gro hos de to herrene i noen uker, og nå er de kommet til Norge for å få støtte fra ambassade, kulturinstitusjoner og reiselivsnæring.

- Vi har tre teaterstykker på repertoarlisten. Et barnestykke, et britisk stykke, «Lark Rise» etter et bok av Flora Thompson, og selvfølgelig Ibsen. Vi har ikke bestemt hvilket Ibsen-stykke vi skal satse på.

- Fire-fem uker blir for kort tid på dette prosjektet. Vi må beregne 12 uker. Med forestillinger omtrent hver dag. Norske skuespillere blir også med, men det blir engelskspråklige oppsetninger.

- Og finansieringen?

- Det blir ikke noe problem. Mange er interesserte i dette prosjektet.

- Romantisk

- Vi har ingen problemer med å innrømme at dette er en romantisk tanke. At et knippe skuespillere fra hele Europa, også norske, skal komme sammen i idyllisk norsk natur for å gjøre teater. Men det er utrolig viktig at teatret bryter ut av sitt tradisjonelle mønster. Vi vet jo at Riksteatret gjør dette i Norge, spiller teater der folk bor. Men vi vil unngå å kollidere med deres oppsetninger. Og vi ønsker ikke å spille fra en scene, men midt blant publikum, sier Marsden.

Dalgliesh-comeback

Marsden er påskekrimfigur framfor noen her til lands. Den gode nyheten for hans mange fans er at han er på vei tilbake som inspektør Dalgliesh.

- Jeg vet jeg sa for fire år siden at «nå er det nok Dalgliesh for meg». Men jeg er en skrønemaker, spøker sympatiske Marsden.

Om tre uker er han i gang med innspillingen av en ny krimserie fra P.D. James med inspektør Adam Dalgliesh i hovedrollen. Det er ennå ikke avgjort om den kommer på norske skjermer til neste påske.