Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriminalisering av horekunder en fiasko

Snart tre år etter at loven om kriminalisering av horekunder trådte i kraft, har ikke Oslo-politiet registrert en eneste tiltale i denne typen saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 11. august 2000 ble det forbudt å ha sex med jenter under 18 år mot såkalt vederlag. Strafferammen er inntil to års fengsel (straffelovens paragraf 203).

Det var statsminister Kjell Magne Bondevik som i sin første periode som statsminister kom med dette lovforslaget. I Stortinget stemte Frp imot.

- Trygge for politiet

Dagbladet har den siste uka snakket med tre prostituerte under 18 år og fem horekunder på strøket rundt Bankplassen. Felles for samtlige er at de ikke hadde hørt om loven fra 2000.

- Jeg tror vi er relativt trygge for politiet. Verken de unge prostituerte eller sexkjøpere er interesserte i å samarbeide med politiet når sexkjøpet foregår etter avtalen.

Politiet må i så fall ta oss «på fersken», og det tror jeg ikke Oslo-politiet har ressurser til, sier en horekunde til Dagbladet.

Ny gruppe

Justisdepartementet arbeider med å sette ned ei gruppe som skal utrede kriminalisering av alle horekunder, uansett alder på den prostituerte.

Sverige har kriminalisert kjøp av seksuelle tjenester, mens prostitusjon i Nederland er regulert. Arbeidsgruppa vil få som mandat å studere erfaringene i de to landene.

Krav på særlig vern

Stortingets begrunnelse for å kriminalisere kjøp av sex fra jenter og gutter under 18 år, var at denne gruppa har krav på et særlig vern mot seksuell utnytting. Kriminalisering av all prostitusjon ble den gang avvist.

Opplysningen om at det ikke er reist en eneste tiltale etter straffelovens paragraf 203, kommer fra Oslo-politiets informasjonsavdelingen etter forespørsel fra Dagbladet.

SEXSALG: Prostituerte og horekunder Dagbladet har vært i kontakt med i Oslo føler seg trygge for politiet.