Kriminalitet rammer hver tredje bedrift

Hver tredje norske bedrift utsettes for økonomisk kriminalitet. Det viser den største undersøkelsen av økokrim gjennom tidene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye undersøkelsen om økokrim i Europa fra revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) viser alarmerende tall.

Én av tre norske bedrifter rammes av økonomisk kriminalitet, herunder er underslag og økonomisk utroskap vanligst. Den viser også at utro tjenere i bedriftene står bak 60 prosent av handlingene, skriver Dagens Næringsliv.

Rapporten fra PwC har tatt ett år å framstille, og er blant annet basert på dybdeintervjuer. 34 000 bedrifter fra 15 europeiske land er med i undersøkelsen under løfte om full diskresjon. 246 av bedriftene er norske. Undersøkelsen viser at samlet tap for bedriftene som kan verdsette tap som følge at økokrim er omtrent 30 milliarder kroner - 54 millioner kroner i gjennomsnitt. I Norge er gjennomsnittet 1,5 millioner kroner, skriver avisa.

På topp i Europa

Norge ligger med dette helt i toppen av statistikken når det gjelder økonomisk kriminalitet i Europa. Dette samsvarer med erfaringene til direktør Helge Kvamme i PwC. Kvamme tror årsakene til dette er at temaet ikke er satt på dagsorden, samt overdreven tro på manuelle kontrollsystemer.

Resultatene fra undersøkelsen bekreftes også av assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad, som ikke er overrasket.

- Denne undersøkelsen er det grunn til å feste lit til, sier han til Dagens Næringsliv.