- Kriminalitet satt i system

780 selvangivelser skal ha blitt forfalsket og 213 millioner kroner er unndratt beskatning. Skattebedrageriet er kriminalitet satt i system, mener Økokrim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dette er en svært alvorlig sak, sier statsadvokat Geir Kavli i Økokrim.

I går startet Norgeshistoriens største og mest omfattende skattebedrageri sak. På tiltalebenken sitter regnskapsfører Henry Amundsen (55), en tidligere drosjeeier (54) og en pianostemmer (43). Fjerdemann - en 45-årig datamann - er sykmeldt og møtte ikke i retten.

Tatt på fersk gjerning

Statsadvokat Geir Kavli la i sitt innledningsforedrag ikke skjul på at Økokrim mener skattebedrageriet - som Oslo likningskontor avdekket - er kriminalitet satt i system.

Mens den tidligere drosjeeieren - som ble tatt på fersk gjerning da han laget fiktive drosjelapper og pianostemmeren erkjente straffskyld, vedgikk regnskapsføreren bare grov uaktsomhet.

Statsadvokat Kavli skal forsøke å dokumentere at de tre mennene systematisk har forfalsket 780 selvangivelser. Ifølge tiltalen skal de tre være bakmenn som la forholdene til rette slik at 277 drosjeeiere kunne levere fiktive selvangivelser.

-  Det er disse tre mennene som står bak skattesviket, påpekte Geir Kavli i sitt innledningsforedrag.

I et intervju med Dagbladet i går understreket regnskapsføreren at han ikke har tjent penger på det Økokrim mener er systematisk skattebedrageri. Statsadvokat Kavli vil trolig likevel legge ned krav om inndragelse av et større beløp.

 RISIKERER NI ÅR: Regnskapsfører Henry Amundsen kan bli dømt til ni års fengsel, hvis Oslo tingrett finner ham skyldig i å ha utført skattebedragerier for 213 millioner kroner. Foto: Lise Åserud/ Scanpix
RISIKERER NI ÅR: Regnskapsfører Henry Amundsen kan bli dømt til ni års fengsel, hvis Oslo tingrett finner ham skyldig i å ha utført skattebedragerier for 213 millioner kroner. Foto: Lise Åserud/ Scanpix Vis mer

-  Det er liten tvil om at det er skattebedragerier i drosjenæringen. Men spørsmålet retten må ta stilling til er hvem som er ansvarlig for sine egne selvangivelser, sier advokat Thomas Klevenberg som forsvarer regnskapsføreren.

Amundsen, drosjeeieren og pianostemmeren er tiltalt for forhold som skal ha skjedd fra 1998 og fram til 2002. Men overfor Dagbladet bekrefter statsadvokat Kavli at det overveiende sannsynlig at triksingen med regnskap og selvangivelser til drosjeeierne startet flere år tidligere.

-  Henlagt på nittitallet

-  Politiet i Oslo iverksatte etterforskning vedrørende forhold tidlig på nittitallet. Da ble saken mot Amundsen henlagt. Lagmannsretten har i en dom mot to drosjeeiere fastslått at det er mer enn indikasjoner på at det også da ble ført fiktive regnskap og selvangivelser, sier statsadvokat Geir Kavli til Dagbladet.

Rettsforhandlingene vil fortsette fram til 10. februar. En dom er ventet i slutten av neste måned.

Oslo likningskontor er nå i gang med bokettersyn til samtlige drosjeeiere som har brukt Henry Amundsen som regnskapsfører.