Kriminaliteten i Norge går ned, men ny gruppe skiller seg ut

Norskfødte med innvandrerforeldre er overrepresentert på krimstatistikken. - Det er en generell trend vi også ser i andre land, sier FAFO-forsker.

FENGSEL: En stadig mindre andel av både innvandrere, barn av innvandrere og den øvrige befolkningen, havner bak lås og slå. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FENGSEL: En stadig mindre andel av både innvandrere, barn av innvandrere og den øvrige befolkningen, havner bak lås og slå. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag slapp Statistisk sentralbyrå rapporten «Kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre».

Rapporten viser at folk med innvandrerbakgrunn oftere er siktet for kriminalitet enn den øvrige befolkning. I alt 6,7 prosent av innvandrerne i Norge var siktet for minst ett lovbrudd mellom 2010 og 2013, mens det for den øvrige befolkning var andelen 4,5 prosent.

«Vi finner at det er en høyere andel gjerningspersoner blant både innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre sammenliknet med øvrig befolkning. Andelen gjerningspersoner er høyest blant norskfødte med innvandrerforeldre, noe som er et nytt funn i norsk sammenheng», heter det i rapporten.

- Bekymringsfullt

Blant norskfødte med innvandrerforeldre var 11,3 prosent siktet for lovbrudd mellom 2010 og 2013. En del av overrepresentasjonen blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre kan forklares med at det er en høyere andel unge personer, personer i kriminelt «aktiv» alder.

Spesielt for norskfødte med innvandrerforeldre er dette viktig, men selv når man tar høyde for befolkningssammensetningen er det en overrepresentasjon på 42 prosent i denne gruppen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer