Kriminaliteten på vei ned i Norge

Politidirektoratets ferskeste tall viser at vi utsettes for færre tyverier, færre ran, og at voldstallene har stagnert. Kriminaliteten er faktisk på vei nedover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingen i kriminaliteten i Norge de siste fem årene er gledelig lesning, til tross for at enkelte former for kriminalitet stadig er på jevn fremmarsj. - Rapporten viser en positiv utvikling, sier assisterende politidirektør Odd Berner Malme til Aftenposten. Politiets oppklaringsprosent er økende, saksbehandlingstiden er redusert, og det samme er politiets restanser. Malme understreker samtidig at statistikken i Oslo avviker fra den som gjelder på landsbasis. Mens vi for eksempel har en nedgang i antall grove tyverier på landsbasis, finner vi en økning av slik kriminalitet i hovedstaden. - Men Oslo er fortsatt en trygg by å leve i, bedyrer Malme.

Trusler og narkotika

Trusler utgjør for tiden politiets største saksmengde, med en økning på 55 prosent de siste årene. I politidirektoratets rapport heter det at årsaken kan være at folk trolig er mer sensitive overfor verbale trusler nå enn tidligere.

Også kriminalitet knyttet til narkotika fortsetter å øke. De siste fem årene har antall anmeldelser blitt fordoblet. Norge ligger også høyere enn sine naboer i Norden. Årsaken som skisseres er en stor økning i antall nye brukere, særlig blant unge mennesker som tyr til partydop. En annen årsak er at politiet setter av store ressurser til narkosaker, skriver Aftenposten.

Antall drap har imidlertid stagnert. Første halvår i år ble 14 personer drept i Norge, mens antall drap begått per år ligger stabilt på 40.

marius.meyer@dagbladet.no