Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriminalomsorgsdirektoratet: - Jobber med rapport om de psykisk syke fangene

Vil se på hvordan helsetjenesten bedre kan forebygge, diagnostisere og behandle psykiske lidelser blant innsatte.

VIL BEDRE SITUASJONEN:  - For å bedre situasjonen for disse gruppene innsatte, legger Kriminalomsorgsdirektoratet og Helsedirektoratet i mai frem en rapport som foreslår en rekke helt konkrete tiltak for å bedre de innsattes situasjon, sier direktør Marianne Vollan fra Kriminalomsorgsdirektoratet til Dagbladet.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL BEDRE SITUASJONEN: - For å bedre situasjonen for disse gruppene innsatte, legger Kriminalomsorgsdirektoratet og Helsedirektoratet i mai frem en rapport som foreslår en rekke helt konkrete tiltak for å bedre de innsattes situasjon, sier direktør Marianne Vollan fra Kriminalomsorgsdirektoratet til Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kriminalomsorgsdirektoratet og Helsedirektoratet legger i mai frem en rapport som foreslår en rekke helt konkrete tiltak for å bedre de innsattes situasjon. Det opplyser direktør Marianne Vollan i Kriminalomsorgsdirektoratet overfor Dagbladet.

- Det er er helt åpenbart at innsatte med psykiske problemer og rusproblemer er en gruppe innsatte som er i en vanskelig situasjon, sier  Vollan.

- For å bedre situasjonen for disse gruppene innsatte, legger Kriminalomsorgsdirektoratet og Helsedirektoratet i mai frem en rapport som foreslår en rekke helt konkrete tiltak for å bedre de innsattes situasjon, fortsetter hun.

Dagbladet har fått komme ned i kjelleren på Ila fengsel- og forvaringsanstalt der de psykisk syke forvaringsdømte fangene soner i full isolasjon. Ledelsen ved Ila fengsel og teamet som jobber utelukkende med disse fangene beskriver soningsforholdene som uverdige, umenneskelige og direkte skadelig.

- De lever som dyr i bur, og det er nedverdigende og umenneskelig, og jeg blir lei meg av å tenke på det, sier leder for teamet, Freddy Hansen.

- Det virker ikke som om folkeopinionen bryr seg særlig om disse fangene, men som fengselsdirektør er det min plikt å si ifra når det foregår en uakseptabel situasjon. Disse menneskene burde fått et bedre tilbud. De trenger behandling, sier  fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

Vollen i Kriminalomsorgsdirektoratet sier at de i den kommende rapporten vil se på hva som kan gjøres for å hindre at den innsattes psykiske situasjon blir forverret under fengselsoppholdet.

- Vi vil også se på hvordan helsetjenesten bedre skal kunne forebygge, diagnostisere og behandle psykiske lidelser og rusmiddelproblemer blant innsatte, sier hun.

Hele reportasjen fra avdeling G kan leses i Dagbladets helgeavis eller her. 

ISOLAT: Ledelsen ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt er bekymret for de forfaringsdømte psykisk synke fangene som soner i full isolasjon i fengselets celle. Denne mannen, som Dagbladet har fått følge, sitter minimum 20 timer alene på cella hver dag. Det har han gjort i nesten fem år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ISOLAT: Ledelsen ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt er bekymret for de forfaringsdømte psykisk synke fangene som soner i full isolasjon i fengselets celle. Denne mannen, som Dagbladet har fått følge, sitter minimum 20 timer alene på cella hver dag. Det har han gjort i nesten fem år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart