VIL BEDRE SITUASJONEN:  - For å bedre situasjonen for disse gruppene innsatte, legger Kriminalomsorgsdirektoratet og Helsedirektoratet i mai frem en rapport som foreslår en rekke helt konkrete tiltak for å bedre de innsattes situasjon, sier direktør Marianne Vollan fra Kriminalomsorgsdirektoratet til Dagbladet.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL BEDRE SITUASJONEN: - For å bedre situasjonen for disse gruppene innsatte, legger Kriminalomsorgsdirektoratet og Helsedirektoratet i mai frem en rapport som foreslår en rekke helt konkrete tiltak for å bedre de innsattes situasjon, sier direktør Marianne Vollan fra Kriminalomsorgsdirektoratet til Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Kriminalomsorgsdirektoratet: - Jobber med rapport om de psykisk syke fangene

Vil se på hvordan helsetjenesten bedre kan forebygge, diagnostisere og behandle psykiske lidelser blant innsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kriminalomsorgsdirektoratet og Helsedirektoratet legger i mai frem en rapport som foreslår en rekke helt konkrete tiltak for å bedre de innsattes situasjon. Det opplyser direktør Marianne Vollan i Kriminalomsorgsdirektoratet overfor Dagbladet.

- Det er er helt åpenbart at innsatte med psykiske problemer og rusproblemer er en gruppe innsatte som er i en vanskelig situasjon, sier  Vollan.

- For å bedre situasjonen for disse gruppene innsatte, legger Kriminalomsorgsdirektoratet og Helsedirektoratet i mai frem en rapport som foreslår en rekke helt konkrete tiltak for å bedre de innsattes situasjon, fortsetter hun.

Dagbladet har fått komme ned i kjelleren på Ila fengsel- og forvaringsanstalt der de psykisk syke forvaringsdømte fangene soner i full isolasjon. Ledelsen ved Ila fengsel og teamet som jobber utelukkende med disse fangene beskriver soningsforholdene som uverdige, umenneskelige og direkte skadelig.

- De lever som dyr i bur, og det er nedverdigende og umenneskelig, og jeg blir lei meg av å tenke på det, sier leder for teamet, Freddy Hansen.

- Det virker ikke som om folkeopinionen bryr seg særlig om disse fangene, men som fengselsdirektør er det min plikt å si ifra når det foregår en uakseptabel situasjon. Disse menneskene burde fått et bedre tilbud. De trenger behandling, sier  fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

Vollen i Kriminalomsorgsdirektoratet sier at de i den kommende rapporten vil se på hva som kan gjøres for å hindre at den innsattes psykiske situasjon blir forverret under fengselsoppholdet.

- Vi vil også se på hvordan helsetjenesten bedre skal kunne forebygge, diagnostisere og behandle psykiske lidelser og rusmiddelproblemer blant innsatte, sier hun.

Hele reportasjen fra avdeling G kan leses i Dagbladets helgeavis eller her. 

ISOLAT: Ledelsen ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt er bekymret for de forfaringsdømte psykisk synke fangene som soner i full isolasjon i fengselets celle. Denne mannen, som Dagbladet har fått følge, sitter minimum 20 timer alene på cella hver dag. Det har han gjort i nesten fem år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ISOLAT: Ledelsen ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt er bekymret for de forfaringsdømte psykisk synke fangene som soner i full isolasjon i fengselets celle. Denne mannen, som Dagbladet har fått følge, sitter minimum 20 timer alene på cella hver dag. Det har han gjort i nesten fem år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer