Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Kriminalsjefen da han så sms-en fra Cappelen til Jensen:
«Å dæven, han hjelper ham med narkotika. Han er skyldig»

Har visst om kontakten mellom Cappelen og Jensen siden 1990-tallet, men trodd det var legitimt.

BLE SPANET PÅ: Gjermund Cappelen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
BLE SPANET PÅ: Gjermund Cappelen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ketil Thue har i dag avgitt sin forklaring for Oslo tingrett i korrupsjonssaken mot hasjbaronen Gjermund Cappelen og ekspolitimannen Eirik Jensen.

VITNE: Thue er kriminalsjef i politiet i Asker og Bærum, og var han som avslørte narkotikanettverket til Gjermund Cappelen. Foto: Line Brustad / Dagbladet
VITNE: Thue er kriminalsjef i politiet i Asker og Bærum, og var han som avslørte narkotikanettverket til Gjermund Cappelen. Foto: Line Brustad / Dagbladet Vis mer

Thue er kriminalsjef i politiet i Asker og Bærum, og det var han som avslørte narkotikanettverket til Gjermund Cappelen. Han har tidligere vært leder for Spaning- og etterretningsseksjonen i Asker og Bærum.

Det er Spesialenheten som har innkalt Thue som vitne i saken.

- Kjent til kontakten

Statsadvokat Lars Erik Alfheim ber Thue beskrive sin kjennskap til kontakten mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

- Vi har hatt kunnskap om kontakten mellom dem siden midten av 90-tallet, sier Thue.

- Det var en kunnskap om en kontakt vi tenkte var et politi/informant-forhold, utdyper han.

- Utviklet det inntrykket seg? Har dere fått noen mistanker om at det kan ha vært noe annet enn et slikt forhold? spør Alfheim.

- Ja, over tiden har jeg fått infomasjon og også hatt egne opplevelser om at det kunne framstå som et usunt forhold mellom Jensen og Cappelen, og at det kunne være en lekkasjeproblematikk, svarer Thue.

- En lekkasjeproblematikk fra politiet til Cappelen?

- Ja.

- Fikk dere denne informasjonene fra en enkeltstående kilde?

- Vi fikk denne informasjonen fra uavhengige informanter fra tidlig 2000-tallet og utover, tenker jeg, sier Thue.

- Trodde det var legitimt

Thue sier at follk i Asker og Bærum-politiet så opp til Eirik Jensen i mange år.

- Han har blitt omtalt som en guru innen informantarbeid, og en som frontet kampen mot organisert kriminalitet, sier kriminalsjefen.

- Hadde du mistanke til å tro at Jensen var en del av nettverket til Cappelens innførsel og omsetting av narkotika? spør Alfheim ham.

- Nei, det har jeg aldri tenkt. Jeg har tenkt at det var en legitim grunn til det samarbeidet, og at de mistankene vi kanskje hadde hatt - om at det var et usunt forhold mellom dem - har vært til det beste for politiet, sier Thue.

Hemmelig operasjon

Thue forteller retten også om etterforskningen som førte til at Cappelen ble pågrepet i desember 2013 - og som igjen brakte Jensen inn i det hele.

Operasjonen ble holdt hemmelig for alle i politiet som ikke arbeidet med saken, og fikk navnet «Operasjon Silent».

SPANET PÅ:  Politiet spanet på Cappelen etter at de hadde gjort innbrudd i hasjlageret hans. Det førte dem til en Kiwi-butikk på Grønland, og politimann Eirik Jensen. Her er videoen fra spaneren. Video. Politiet Vis mer

- Formålet var å avsløre Cappelen og hans nettverk, sier Thue, som forteller at operasjonen både innebar spaning på Cappelen og hans menn, og kommunikasjonskontroll/overvåking av mobiltelefonbruk.

Et av nummerne politiet så at Cappelen kommuniserte med, var registrert på et pakistansk navn. Cappelen avtalte et møte med denne personen i desember 2013, og politiet spanet da på ham.

- Så var det Jensen som var den som møtte Cappelen. Vi ble veldig overrasket, og litt engstelige også. Vi visste at Jensen ikke skulle ha kontakt med informanter, og var litt urolige, sier Thue.

- Ble uvel

Natt til 18. desember 2013 fingerte politiet et innbrudd i det ene narkotikalageret til Cappelen, blant annet for å skape uro i nettverket.

- Den andre personen Cappelen tok kontakt med dagen etter at hasjlageret var tatt, var Jensen. Cappelen sendte en sms der han skrev at han ville møtes og at det var viktig. Vi tenkte da at om dette hadde noe med nattas beslag å gjøre – hva er det Cappelen da forventer av Jensen, som politimann, kan gjøre med informasjonen, sier Thue, som også sier:

- Jeg fikk vondt i magen, jeg ble uvel. «Å, dæven han hjelper ham med narkotika, han er skyldig», tenkte jeg. Det ble en bekreftelse på mistanken jeg hadde hatt i en årrekke.

Jensen står tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikasmugling. Han nekter straffskyld.

Spaning i 2000

TILTALT: Den tidligere politimannen Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Den tidligere politimannen Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Forrige uke sa en politimann i retten at han spanet på Cappelen allerede i år 2000. Spaningen ble imidlertid avsluttet den gangen - ifølge politimannen fordi Cappelen personlig ringte Kjetil Thue og ba politiet slutte å følge etter ham.

Thue forteller også om denne hendelsen i retten i dag.

- I 2000 hadde vi en større operasjon mot Cappelen. I den følte vi at vi var ganske nær å avdekke nettverket hans. Vi spanet på ham til Grønland i Oslo og så han plukke opp en person der, som senere ble identifisert som politimannen Eirik Jensen. De kjørte opp til Ekebergsletta og ble sittende i bilen i 20 - 30 minutter, før de kjørte tilbake via Gamlebyen og mannen gikk av.

- Fem til ti minutter etter ble jeg oppringt i spaningsbilen min av en som presenterte seg som Gjermund Cappelen. Han lurte på hvorfor vi fulgte etter ham, sier Thue, og forteller at resultatet av dette var at all spaningen ble avsluttet, og «saken lagt død».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media