Kriminell banksjef kostet DnB 21 mill.

DnB er dømt til å betale 21 millioner kroner i erstatning, etter at en betrodd banksjef involverte seg i en svindlerliga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Banksjefen sto sentralt da ligaen tappet en UNI Storebrand-konto i Kreditkassen for 17,2 millioner, overførte pengene til DnB - og deretter hevet hele beløpet ved en DnB-skranke i Oslo.

Dette slår Høyesterett fast. Dommen er lite hyggelig lesning for våre to største banker. Kreditkassen får sviende kritikk for manglende kontrollrutiner som gjorde millionkuppet mulig, og DnB har et arbeidsgiveransvar overfor banksjefen, sjøl om han opptrådte som kriminell.

Privatperson

Påstanden fra DnB om at banksjefen opptrådte som privatperson, da han gjorde millionkuppet mulig, førte overhodet ikke fram i Høyesterett.

Politiet rullet opp svindlerligaen i 1994, men fortsatt mangler 15 millioner kroner av beløpet. Av dette må DnB erstatte drøye ti millioner kroner eksklusiv 12 prosent rente fra 1994 (som nå utgjør ca. 21 millioner kroner), mens Kreditkassen sjøl må bære et tap på fem millioner kroner (en tredjedels avkorting av 15 millioner kroner) for å ha «utvist grov skjødesløshet i sin kontroll», som det heter i høyesterettsdommen.

«UNI Storebrann»

På en falsk giro på 17,2 millioner kroner, som altså passerte kontrollen i Kreditkassen, var UNI Storebrand skrevet «UNI Storebrann».

Banksjefen fikk seinere tre års fengsel, og sparken. Sjøl skal han ha fått 700000 kroner for å gjøre svindelen mulig. Seks personer ble dømt i denne saken.

Banksjefen hadde som oppgave å ta seg av rike kunder i DnB, men ligamedlemmene var imidlertid stort sett raka fant, i hvert fall før de gjennomførte et av de største kupp i norsk bankhistorie.

Det er forsikringsselskapet Zürich som har gått til sak mot DnB. Bakgrunnen er at Kreditkassen var forsikret mot denne type kriminalitet. Zürich gikk deretter til sak mot DnB.

Svindelsaken var en del av et større kompleks. I alt er 17 personer dømt til over 40 års fengsel.