Kriminell såpeopera

SANDEFJORD (Dagbladet): Trusler om død, lemlesting og bortføring. Utbetalinger av millioner på millioner. Frykt og fortvilelse. Svik. Galskap og godtroenhet. En dæsj med sex og kjendiseri. Og selvsagt: En skurk - eller er det flere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en såpeopera av kriminelt kaliber som framføres i Sandefjord byrett på fjerde uka. En røverhistorie fra virkeligheten, der partene er sterkt uenige om hvem som har spilt hvilke roller.

Skurken

mener påtalemyndigheten heter Atle Hamre. I retten er det politiadvokat Alf Martin Evensen som systematisk jobber med å nagle den tiltalte travkusken til forbrytelsen. Juristen fikk saken rett i fanget samme dag som han begynte som politifullmektig i Larvik politidistrikt i mai 1999. Og hvilken sak!

Han måtte gni seg i øynene. Flere ganger. Kunne det være mulig? Den kjente travkusken skulle ha presset mangemillionæren for hauger av millioner gjennom seks år. Den rike skipsrederen hadde betalt og betalt - uten at det var krummet et hår på hans hode. Uten at det fantes en god grunn for at han skulle la seg presse. Det ble aldri truet med å avsløre et ukjent, hemmelig liv hos Thor Christensen. Etter hvert ble det klart for juristen: Frykten for barna, kona og sitt eget liv fikk mangemillionæren til å betale. Og kanskje en god porsjon godtroenhet.

Mafiaen

skulle ha plukket ut den rike sandefjordingen som offer. Han ble en snill melkeku. Det kunne være russisk og jugoslavisk mafia, ja endog italiensk mafia som stod bak. Fantasien hadde ingen grenser. Og var det ikke selveste Arkan - den fryktede, serbiske krigsforbryteren som var sjefsutpresser. Men han kunne være grei også. For da Thor Christensen en dag fikk et lydband med trusler og krav om å betale mellom tre og fire millioner kroner, slapp han likevel å punge ut. Atle Hamre kom med bandet. De forferdelige truslene ble avspilt på kjøkkenet hjemme hos Thor Christensen og kjæresten Nina Fleischer. De stusset over at kravet var såpass uspesifisert. Skipsrederen sa etterpå til Atle Hamre at han ikke hadde penger tilgjengelig for å innfri kravet. Da kom kusken tilbake med følgende gladmelding: Sjefen for utpresserne hadde strøket kravet. Det var framsatt av utbrytere fra ligaen.

Utpresserne

skal ha vist fram en avkuttet finger på et Norgesglass til Hamre under et hemmelig møte på Atlantic hotell i Sandefjord. De skal også skutt gjennom bilvinduet hans. Utpresserne var ikke å spøke med. Thor Christensen forklarer at Hamre fortalte disse historiene, og at han ble vettskremt. Men Hamre selv sier: - Jeg har aldri sagt noe sånt.

Han mener det er fri diktning fra utpressingsofferets side. Den sky skipsrederen har funnet på dette selv. For han skal ha god fantasi: Han har fortalt til bekjente at han har en usynlighetsdrakt.

Fornærmede selv var, i alle fall ikke synlig tilstede da humoren fikk fritt spillerom i rettsal 3 i Sandefjord tinghus forleden.

Men alvoret

i saken blir stadig understreket, om enn på forskjellig måte. Den bilglade 45-åringen i engelsk tweedjakke og penger på bok er kanskje ikke bare redd, godtroende og fantasifull. På den fasjonable eiendommen Yxnøy, som han ble tvunget til å selge for noen titalls millioner, hadde ekteparet Christensen hatt besøk av skumle kriminelle fra hovedstaden. De hadde et hyggelig forhold til en oslomann som hadde hest hos Atle Hamre. Vedkommende ble seinere knyttet til Skrik-tyveriet og er nå død. Den andre skumlingen som var innom der, angivelig smykkesliper av yrke, er det ingen som med sikkerhet vet hvem er. Men han hadde i alle fall en ladd pistol i hanskerommet. Bilen hans, en gul Packard, kjøpte Thor Christensen for å gi i bursdagpresang til kona. Det ble til og med fortalt at Marlene Dietrich skulle ha sittet i skinnsetene.

Avdøde personer kan ikke forsvare seg. Det gjenstår å se om Hamres forsvarere, kan lansere det som en mulighet at utpressingsgåten ligger her. Krigsforbryteren Arkan er også død, så det er ikke mulig å få noen bekreftelse fra ham.

Det perfekte

utpressingsoffer er karakteristikker som flere har gitt av Thor Christensen. Snill og godtroende, en mann som ikke liker problemer. Og som kanskje heller kjøper seg ut av dem.

Men et menneske av kjøtt og blod, som under en stallfest innlot seg på et seksuelt eventyr med en ung kvinne.

Sidespranget

blir ikke vurdert som viktig for bevisføringen, verken av påtalemyndigheten eller forsvarerne. Men sex var det eneste som manglet i denne elleville saken. Så det måtte nærmest komme. Christensen selv angret seg fryktelig, og det blir påpekt at det var en hendelse, som kunne brakt skipsrederen i en utpressingssituasjon. Men er det passende å kalle stallsexen for et 'nappetak'? Ordvalget til et vitne ble et hett tema i byretten.

Så var det røykepause. Hver time sender rettens administrator, sorenskriver Knut Rønning, aktørene ut på trappa for å trekke frisk luft. Den friske lufta består av Marlborough, Camel og Prince. Mens politiavdelingssjef Jan Eikenes sverger til Camel, er det ikke så nøye for Atle Hamre. Han tar alt, og bommer alltid, gjerne også av aktor i sort kapp som hevder han er en rå utpresser. Men det er inne i retten.

På trappa er det tid for fleip. Tjuagutten fra Bergen er ikke skåren for tungebåndet, og han kan veksle fra å ha tårer i øyekroken til å smile som en sol i løpet av minutter.

-Thor, sier han, - Thor er rik som et troll!

Nå venter

alle på at tv-kjendis Hallvard Flatland skal komme til retten. Han har gjort mange hestehandler med Hamre og ga han 600 000 kroner kontant uten kvittering for hytta til skipsreder Thor Christensen i Uvdal.

Pengene så eksskipsrederen aldri, fordi de skulle Hamre gi videre til utpresserne. Litt seinere betalte like godt Christensen ut 200 000 kroner til travkusken. Det var prisavslag for at tv-kjendisen fikk nye hyttenaboer som kunne være til sjenanse. Men det skal altså Flatland selv fortelle om, når den tid kommer.

Stalltips

mangler det ikke på i denne elleville farsen. Sitter Hamre innestengt i tredje spor eller i vinnerhullet?

Var han en medhjelper for utpressingsofferet, en fryktløs venn og buffer som tok imot truslene fra utpresserne og leverte pengene til dem? Eller var han svikeren som utnyttet mangemillionærens svakheter, regisserte bløffen om utenlandsk mafia og styrte utpressingen selv?

- Eg, sier Hamre på bergensk - eg har ikke gjort noke gale.