Kriminelle fikk navneliste med fengselsansatte

Sikkerhetshull i fengslenes eget datasystem ga gjengmedlemmer og drapsdømte oversikt over 1900 personer - både innsatte og ansatte.

SENSITIVT: Her er tre korte utdrag fra lista som trolig har vært tilgjengelig i lang tid for nærmere 2000 brukere av «Internett for innsatte». Både fanger og fengselsansatte er oppført med fullt navn og sted, noen med ytterligere opplysninger.
SENSITIVT: Her er tre korte utdrag fra lista som trolig har vært tilgjengelig i lang tid for nærmere 2000 brukere av «Internett for innsatte». Både fanger og fengselsansatte er oppført med fullt navn og sted, noen med ytterligere opplysninger. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I lang tid - kanskje i mange måneder - har innsatte ved norske fengsler hatt tilgang på ei liste med fullt navn og oppholdssted på fanger, ansatte og lærere ved rundt 20 fengsler, totalt rundt 1900 personer.

 Det har vært mulig gjennom «Internett for innsatte» (IFI), en storsatsning fra Justisdepartementet for fangenes skolegang.

- SjokkerendeAv ukjente årsaker har en komplett oversikt med alt fra trippeldrapsdømte til fengselsbetjenter i systemet ligget helt åpen for en hvilken som helst av de over 2000 brukerkontoene i hele landet. Også navn på folk som for lengst har sonet ferdig er på lista.

- Dette er rett og slett sjokkerende. Slik du beskriver systemet er det meget betenkelig, sier tillitsvalgt Jan Arve Blom ved Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt da Dagbladet forteller ham om sikkerhetshullet.

Han får støtte fra Tore Leirfall i Kriminalomsorgens Yrkesforbund.

- All slik info er «nyttig» for de innsatte og noe vi prøver å holde hemmelig. Dette kan ha gitt fangene nesten bedre oversikt enn de ansatte, sier Leirfall, som har lang erfaring fra Ullersmo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer