Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriminelle frykter planting av DNA

Etter politiets funn av en pistol i fluktbilen som Munch-ranerne brukte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke tekniske undersøkelser av pistolen har foreløpig ikke ført politiet nærmere kunstranerne. Det har nemlig ikke vært mulig å spore opp hvem som har hatt tilgang på pistolen, som skal stamme fra det illegale våpenmarkedet.

Hemmelig funn

Politioverbetjent Øyvind Nordgaren ved Oslo politidistrikt nekter å kommentere en eneste detalj i etterforskningen av ranet som skjedde for et halvt år siden.

Dagbladet får imidlertid bekreftet det hemmelige pistolfunnet fra flere kilder. Sammen med etterforskningen av fluktbilen erpistolen politiets beste kort i jakten på kunstranerne.


Politiet har minst tre navngitte mistenkte. Bare en av dem er avhørt. En rekke personer i kretsen rundt de mistenkte er forsøkt DNA-testet.

Politiet har sikret seg både barbermaskin og finlandshette i jakten på tekniske spor.

DNA-planting

Den omfattende DNA-jakten har ført til en rekke spekulasjoner i det kriminelle miljøet. - Det er enkelt å legge igjen en gjenstand, dersom du ønsker at politiet bruker tid på andre enn deg selv, sier en kilde med innsikt i ransmiljøet.

KUNSTTYVERI: Tre bevæpnede menn stjal Edvard Munchs malerier Madonna og Skrik fra Munch-museet midt i åpningstiden. Foto:  ALEKSANDER NORDAHL
KUNSTTYVERI: Tre bevæpnede menn stjal Edvard Munchs malerier Madonna og Skrik fra Munch-museet midt i åpningstiden. Foto: ALEKSANDER NORDAHL Vis mer

Funn av gjenstander gjør frykten for bevisplanting større. Det er mange som er fiender i miljøet, og derfor er det enkelt å legge skylda over på andre.

Venter på første sak

Ingen i politiet vil offisielt si noe om planting av bevis, men sentrale politikilder advarer mot å stole på DNA som eneste bevis i en straffesak.

- Det er bare et tidsspørsmål før vi får den første saken der noen har plantet for eksempel hår, sier politikilder.

FANT PISTOL: I et halvt år har Munch-etterforskerne klart å holde på hemmeligheten om at det ble funnet en pistol i fluktbilen som kunstranerne brukte.