STARTET I GÅR: I Rio de Janeiro er rundt 10 000 politifolk er på jobb under karnevalet, som ble innledet i går og avsluttes på tirsdag. Avbildet er Rios karnevalkonge Momo, byens borgermester Eduardo Paes (h) og karnevaldronningen Jessica Maia. Foto: REUTERS/SCANPIX
STARTET I GÅR: I Rio de Janeiro er rundt 10 000 politifolk er på jobb under karnevalet, som ble innledet i går og avsluttes på tirsdag. Avbildet er Rios karnevalkonge Momo, byens borgermester Eduardo Paes (h) og karnevaldronningen Jessica Maia. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Kriminelle herjer under Rio-karnevalet

Raner turister med håndgranater og skytevåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange drømmer om å dra på karneval i Rio. Men årets store fest i Rio de Janeiro øst i Brasil har utartet til en voldsorgie der turister blir ofre for væpnede ran.

Nesten 100 turister er så langt ranet av folk som truer med alt fra kniver til håndgranater.

Ransmennene er ute etter kontanter, men også etter gjenstander som lett kan selges på svartebørs - som kameraer og mp3-spillere.

Rundt 10 000 politifolk er på jobb under karnevalet i Rio, som ble innledet i går og avsluttes tirsdag.

Allerede i dag måtte byens myndigheter gjøre opp et heller trist foreløpig regnskap over kriminaliteten.

«Skaden er skjedd»

Sjefen for politiavdelingen som overvåker turismen i byen, Fernando Veloso, innrømmer at det storstilte politioppbudet ikke har vært nok til stanse forbryterne.

- Skaden er allerede skjedd, og Rio har fått stygge riper i lakken, medgir han.

Menn med kniver, skytevåpen og en håndgranat svinebandt denne uken 34 amerikanere, briter, argentinere og andre utlendinger på et gjestgiveri i sentrum av Rio.

I et annet ran mot et hotell nær den berømte Copacabana-stranden mistet 13 turister alle sine verdisaker.

Allerede i dag lå antallet anmeldte voldskriminelle handlinger under årets karneval 20 prosent høyere enn under hele karnevalet i februar i fjor.

Politiet påpeker at det tross alt er en svært liten andel av de rundt 700.000 besøkende som rammes - men det hjelper lite.

- Ranet i Roma

Trolig blir turistene heller ikke særlig beroliget når Fernando Veloso påpeker at kriminalitet er utbredt også i andre storbyer verden over, og forteller:

- Jeg dro til Roma, og der ble jeg ranet - jeg! En politisjef!

Rios nye borgermester Eduardo Paes sier også at selv om ranene av utlendinger er svært beklagelige, forteller de ikke den egentlige sannheten om Rio.

- Vi konsentrerer oss heller om de flotte gatefestene, fastslår han.

Borgermesteren har gode grunner til å forsøke å dempe inntrykket av Rio som en voldsherjet by. Dette inntrykket styrker nemlig ikke byens sjanser til å bli tildelt de olympiske sommerlekene i 2016.

(NTB)