Kriminelle hvitvasker store beløp via nettspill

Spiller lavoddsspill og «kjøper gevinster».

LEDER HVITVASKINGSTEAMET: Førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo i Økokrim. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LEDER HVITVASKINGSTEAMET: Førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo i Økokrim. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):  Justisdepartementet slår i en fersk rapport fast at det er vanskelig å oppdage hvitvasking gjennom spill på nettet.

Mange nordmenn spiller poker og ulike oddsspill via nettet, selv om myndighetene har forsøkt å sette begrensninger på aktiviteten. Departementet slår fast at «lavoddsspill og forhåndsoppgjorte spill i lukkede internett-rom kan være måter å hvitvaske penger på». Pengene ender til slutt igjen på norske hender.

Kjøper gevinst Dagbladet vet at det i enkelte nettpokermiljøer er opplysninger om personer som er villige til å «kjøpe gevinster». De tilbyr da «lovlige» spillere en høyere sum, mot at de får utbetalt gevinsten. Det kan blant annet gjøres ved at vedkommende får tilgang til den «rene» spillerens konto på nettstedet.

Alle enkeltgevinster over 10 000 kroner er skattepliktige, og må rapporteres til skatteetaten. Kriminelle har derfor mulighet til å bruke penger som stammer fra kriminell virksomhet til å kjøpe gevinster, og føre dem inn i Norge igjen, som kapitalinntekt fra spillvirksomhet. Pengene er blitt hvite.

- Det er en moderne utgave av kjøp av vinner-bonger på travbanen. Det er en måte å bytte ulovlige midler mot lovlige, og noe vi bare må følge med på, sier Anna Haugmoen Mo, førstestatsadvokat og leder av Økokrims hvitevaskingsteam, til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer