Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriminelle i DNA-register

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget mener at den store lovgivningsfasen er over. Han vil lede departementet over i en mer operativ fase, i følge et oppslag i Aftenposten i går. Allerede i 2007 vil han ha et DNA-register opp og stå slik at oppklaringsprosenten av forbrytelser begått i kategorien «hverdagskriminalitet» kan gå opp. I dag oppklares bare 5 prosent av alminnelige tyverier innbrudd og liknende i Oslo. Tidligere i uka skrev denne avisa om Oslo-politiets identifisering av gjengangerforbryterne som nå skal vies spesiell oppmerksomhet fra politiets side.

Det er slikt som dette som dessverre preger dagens kriminalpolitiske debatt. Det kan sammenfattes som en «opprenskningsmentalitet» ikke langt fra Fremskrittspartiets «sperr dem inne»-ideologi. I bunn og grunn er det symptom-behandling som ikke gjør samfunnet friskt. Tvert imot øker forskjellene, flere blir fattige og flere støtes ut. Justisminister Storberget vil også gjøre noe med soningskøene, og det kommer til å trenges når oppklaringsprosenten stiger og flere skal i fengsel.

Et regjeringsoppnevnt DNA-utvalg legger fram sin innstilling neste uke. Flertallet på tre foreslår et omfattende DNA-register som ikke foreldes. Mindretallet på to der den ene er direktør Georg Apenes i Datatilsynet, slutter seg til forslaget om et utvidet DNA-register, men er mer restriktive både i forhold til den registrertes alder og når en registrering foreldes. Vi håper justisministeren, etter at utredningen har vært til høring og er knadd i hans departement, låner øre til mindretallet.

En beklagelig tro på at DNA er et slags oppklaringssesam, er i ferd med å få feste. Men dyktige tjuver vil vite å gardere seg, og eventuelt droppe andres DNA på åstedet for å villede. En overdreven tro på DNAs vekt som bevis vil dermed øke faren for at uskyldige blir dømt, mens de smarte og dyktige går fri. Da blir domstoler og fengselsvesen sittende igjen med de samme som i dag: Den svimete rusbrukeren som har rappa det første og beste han kunne holde blikket festet på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media