Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriminelle i gråsonen skal følges bedre opp

Skal hindre at psykisk syke kriminelle faller mellom to stoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I årevis har politiet og helsevesenet slitt med å håndtere kriminelle som er for syke til å kunne straffes, men for friske til å kunne tvangsinnlegges i psykiatrien.

Nå går politiet og helsevesenet sammen om å gjøre noe med problemet.

MAS-prosjektet (mellom alle stoler) er på trappene i Oslo, Bergen og Trondheim, og skal sørge for at denne gruppen lovbrytere blir tatt bedre hånd om, skriver Bergens Tidende.

- Det er ikke nødvendig med noen lovendring. Vårt utgangspunkt er at mulighetene i dagens lovverk ikke er benyttet fullt ut, sier psykiatriprofessor Kirsten Rasmussen ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Hun beskriver følgende tiltak: En politijurist i hvert politidistrikt blir øremerket til å ta seg av denne gruppen, som begår mindre alvorlig kriminalitet.

Politiet skal oftere enn før be om judisiell observasjon, for å avklare om personen er tilregnelig eller ikke. Dermed får man avklart om vedkommende skal ha straff eller behandling. Hvis psykiatrien mener en person er frisk nok til å skrives ut, skal politiet få mulighet til å motsette seg dette.

Bergens Tidende skrev torsdag at politiet i Hordaland har henlagt 489 saker i år fordi det er tvil om hvorvidt gjerningsmannen er tilregnelig. I mange småsaker vil ikke politiet ta regningen på 40.000 kroner for en psykiatrisk undersøkelse.

(NTB)